Prečo je rúž zabijakom pivnej peny

Autor: PIVOBRANA ... | 8.2.2013 o 11:10 | (upravené 8.2.2013 o 12:11) Karma článku: 6,75 | Prečítané:  1234x

Všetci správni pivári nám určite dajú za pravdu, že ozajstné kvalitné pivo je také, ktoré má nádhernú bohatú bielu čiapku z peny.  Práve vzhľad pivnej peny je jedným z hlavných faktorov, ktoré nás ovplyvňujú pri hodnotení piva. Treba však dodať, že od peny na pive tiež závisí aj jeho aróma a plnosť chuti.

Ako vzniká pivná pena

Je to prirodzený proces, pri ktorom sa uvoľňujú bublinky oxidu uhličitého a ďalšie látky pochádzajúce z chmeľu a sladu. Konkrétnejšie z fyzikálno-chemického hľadiska (podľa docenta Čepičku z pražského Ústavu kvasnej chémie a bioinžinierstva) je to disperzia plynu v kvapaline. Medzi dokázateľné „penotvorné" látky patria predovšetkým bielkoviny s určitou molekulovou hmotnosťou, ako aj horké chmeľové látky (najmä iso-alfa-horké kyseliny), v prítomnosti ktorých majú pozitívnu úlohu aj kovové ióny ako železo, nikel, či kobalt. Tvorbu peny podporujú aj ďalšie zložky extraktu piva ako melanoidiny, polysacharidy, ß-glukány, pentosany a gumovité látky zvyšujúce viskozitu. Hustotu a životnosť piva ovplyvňuje aj druh použitého sladu. Zjednodušene povedané, bublinky v pive sú obalené bielkovinovým kabátikom, ktorý napomáha tvorbe bohatej peny.

Čo penu zabíja

Prečo sa však niekedy stane, že pena v mojom pohári je nízka, sklesnutá a taká nemastná-neslaná, kým v susedovom je krásne vysoká a oku lahodiaca? Dôvodov môže byť viacero. Medzi látky, ktoré preukázateľne ničia stabilitu peny patria lipidy, bázické aminokyseliny a intracelulárny enzým proteináza A, ktorý štiepi penotvorné bielkoviny. Povedané ľudskou rečou, keď sa do pohára určeného na pivko dostane mastnota, máme po pene. Niekedy stačí, aby sa dovnútra pohára zaniesli mikročastice z našej pokožky, aerosóly oleja z vedľa stojaceho sporáka, či stopy tukov z jedla a pohroma je na svete. Bublinky sú týmito tukmi atakované a ich pekný bielkovinový kabátik sa prederaví, čím pena dostane riadne na frak.

Peter Keusch z Univerzity v Regensburgu uskutočnil pokus, ktorý túto teóriu do bodky potvrdil. Zobral dva rovnaké pivné poháre, vrch jedného z nich natrel vnútri tukom a do oboch nalial pivo. Pena na „mastnom" pohári bola očividne už od začiatku nižšia ako v pohári čistom a oveľa rýchlejšie aj spľasla.

pokusz.jpg

Zdroj: http://www.uni-regensburg.de/Fakultaeten/nat_Fak_IV/Organische_Chemie/Didaktik/Keusch/D-beer_foam-e.htm

 

Je preto dôležité, aby sme svoje pivné poháre neumývali prípravkami s obsahom mydla alebo vosku, ale mali by sme radšej uprednostniť prípravky bez tukov, bez vône, poháre prepláchnuť čistou vodou a dobre ich vysušiť. Možno ste na to ani nepomysleli, ale rúže na pery tiež obsahujú lipidy. Ženy vedia, že rúž sa na perách udrží práve vďaka jeho mastnej konzistencii, čo je pre dokonalý trvácny make-up veľkým plusom. No pre pivnú penu je kontakt s lipidmi tou najhoršou možnosťou. Preto odporúčame ísť „na jedno" len s naturálnym líčením, tá pena bude stáť určite za to!

ruz.jpg

Ak sa vám však pivo nezdá akurátne napenené, skúste si ho naliať do špeciálneho krígľa, ktorý vynašli, ako inak, Japonci. Po aktivovaní  tlačidla sa vaše pivko premení na explodujúcu sopku a budete mať čo robiť, aby vám príval peny nezalial celý stôl.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?