Ako spoznáme zlé pivo

Autor: PIVOBRANA ... | 28.2.2013 o 9:20 | (upravené 28.2.2013 o 9:32) Karma článku: 6,15 | Prečítané:  1405x

Dobré pivo odhadne každý správny pivár. Keď zatvoríme oči, predstavíme si orosený pohár so zlatým mokom, ktorý má správny „rez", horkú chuť a uhasí smäd. Na čo si však máme pri konzumácií piva dávať pozor? Ktoré sú tie varovné signály, že s pivom nie je všetko podľa  kostolného poriadku?

 

V prvom rade by sme si v podniku mali všimnúť, kde je pivo uskladnené. Rozhodne by nemalo byť vystavené slnečnému žiareniu, ani prílišnému umelému osvetleniu. Sklad by mal byť tmavý a chladný, aby si pivo zachovalo svoje kladné vlastnosti. V opačnom prípade môže získať arómu podobnú tchorovi, čo vôbec nie je príjemné. Taktiež platí pravidlo, že pivo by sa malo skladovať len spolu s inými nápojmi a nie s potravinami, keďže veľmi ľahko dokáže na seba nabrať iné vône a príchute. So sudmi s pivom by krčmári mali zaobchádzať maximálne šetrne, nebúchať nimi o zem, pretože to môže spôsobiť jeho prílišné napenenie. Sud s výčapným pivom by mal pred narazením postáť jeden deň, s kvasnicovým pivom až tri.

zle1.jpg

 

Čo sa chuti týka, mdlé pivo bez chuti je vtedy, keď je už nastarnuté a vyprchal z neho oxid uhličitý. Keď sa pri výrobe piva použili staré kvasnice, prípadne sa zle dávkoval chmeľ, pivo môže byť príliš horké, ba priam až trpké. V zatuchnutých pivniciach pivo razom nadobudne plesnivú príchuť. Po styku so železom má pivo železitú pachuť a farbu atramentu. Kyslastá chuť piva je u mnohých pív prirodzená, ako napríklad pri pivách typu „lambic" alebo „weissbeier". No pri väčšine pív je kyslosť znakom toho, že pivo napadli baktérie, ktoré požierajú ostávajúci cukor.

zle.jpg

 

Správne pivo má na vrchu bielu penovú čiapočku. Keď však pivu chýba dostatok CO2, alebo nebolo uskladnené v tesnom sude, bude bez čiapočky. Naopak, keď vám po otvorení piva vytryskne z fľaše gejzír, môže a nemusí to byť v poriadku. Pivo vtedy v prvom rade ovoňajte. Ak vonia ako ocot, vylejte ho. Ak je vôňa v poriadku, môžete ho ochutnať. A keď je v poriadku aj chuť, pokojne ho dopite. Úplne najlepšie je, keď je pivo nezávislé a slovenské, ideálne od členov Pivobrany. Na zdravie!

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?