Nekonečné pivo z Liptova

Autor: PIVOBRANA ... | 7.3.2013 o 8:56 | (upravené 7.3.2013 o 9:08) Karma článku: 8,02 | Prečítané:  1886x

Malých pivovarov je na Slovensku žalostne málo, až sedemkrát menej ako v Čechách. Aj keď je ich málo, máme byť na čo hrdí. Kvalitu nášho nezávislého piva vysoko dvíha kvačiansky Brontvai, nachádzajúci sa na Liptove.

 

Od sporáka k pivovaru

Ružomberčan Jozef Brontvai sa s myšlienkou vlastného minipivovaru začal pohrávať v roku 2006. Na návšteve švagra v USA sa oboznámil s technikou varenia piva. Za veľkou mlákou to fungovalo jednoducho - objednáš si suroviny na výrobu piva, privezú ti ich a navaríš si vlastné pivo. To ho nakoplo a rozhodol sa skúsiť to aj doma na Slovensku. Prvé ingrediencie si priviezol z USA a  prvé pivo  navaril doma na sporáku v hrncoch. Potom nastalo pátranie po ingredienciách na Slovensku, keďže pred 15 rokmi naozaj nebolo jednoduché zohnať si kvalitné suroviny. Ako však sám hovorí, boli to tie najkrajšie časy, kedy si pivo varil len pre vlastnú spotrebu a nemusel ho predávať. S pivom sa hral, skúšal ho, ochutnával a vylepšoval. Zoznámil sa s fachmanmi, ktorí mu dávali cenné rady. Jedným z nich bol Vojtech Giertl, legenda česko-slovenského pivovarníctva, ktorý je dodnes garantom pivovaru Brontvai. Dnes sa už v tomto pivovare mesačne v štyroch veľkých nádobách navarí až 2 000 litrov piva plzenského typu.

brontvai2.jpg

 

Každý chlap chce mať pivovar

Čo primälo Ružomberčana, umeleckého kováča a zámočníka, aby sa začal pivu venovať vo veľkom?  „Domácemu vareniu piva som sa venoval približne dva roky. A už som nemohol prestať. Snom každého chlapa je mať vlastný pivovar, tak som si ho vybudoval," hovorí Jozef Brontvai.  U Brontvaiov sa varí pivo z plzenského svetlého sladu. Vyrába sa spodným kvasením, varí sa 8 hodín a nechá sa odležať 22 dní.  Po dokvasení a odležaní sa už ďalej neupravuje, preto je jedinečné a tak odlišné od klasických „europív". Jedinými konzervačnými látkami sú chlad, CO2 a alkohol. Pivovar Brontvai má v ponuke tmavé, červené, svetlé a ochutené pivo. Inde ako priamo v pivovare ho nedostanete, ale môžete si ho objednať v rámci Slovenska, kde vám ho privezú v plastových fľašiach alebo minisudoch zadarmo. Ako hovorí J. Brontvai: „Každý rok prinášame nejaké vylepšenia. S našim pivom sa treba maznať. Je to nekonečná láska na celý život. Pivo je nekonečné."

Pivo je spoločenský nápoj, ale kultúra jeho pitia sa nesmie utopiť v alkohole. „Mojím cieľom nie je opíjať ľudí pivom, ale dať ľuďom pocit spoločenského nápoja. Tak, ako sa dokážeme pozerať do vína a jeho čírosti či vône, určite sa vieme aj do piva pozerať minimálne takto," prezrádza pivár. „Ja sa v mojom pivovare snažím ľudí zastaviť a nie opiť," dodáva.

Ak chceš ísť do raja, pi pivo Brontvaia!

Brontvaiovské pivo sa vypije vždy. Ešte sa nestalo, že by sa várka nedopila, prípadne že by sa pokazila. Spomína si len na jedinú „nehodu" - vo varnej nádobe praskol ortuťový teplomer, tým pádom sa pivo muselo vyliať. O kvalite piva Brontvai svedčí aj hrubá pamätná  kniha hostí s množstvom pozitívnych komentárov a venovaní z celého sveta. Najvzdialenejší hosť, ktorý ochutnal „brontvaia", bol až z Etiópie.

brontvai1.jpg

 

Rodinný podnik

Návštevu pivovaru Brontvai si môžete predĺžiť aj na niekoľko dní, keďže romanticky pôsobiaca usadlosť funguje aj ako penzión so 4 izbami. Brontvaiovci sa vám budú ochotne venovať, ponúknu vám prehliadku pivovaru a možnosť degustovať pivo i suroviny, z ktorých ho vyrábajú. Jozef Brontvai s úsmevom hovorí, že má to šťastie byť vrchným degustátorom svojho piva. Sám dohliada na jeho prípravu, poctivo varí každú jednu várku.  Všetky akcie a udalosti v pivovare má pod palcom pani Brontvaiová, ktorá v sebe nezaprie manažérku, keďže už roky podniká aj s dcérou Katarínou vo svojej jazykovej škole. Vrchným sládkom pivovaru je švagor Pavol Plávka, ktorý dohliada na proces varenia piva. Syn Jakub je nenahraditeľným pomocníkom pri moderných technológiách, spravuje webstránku, stará sa o propagáciu. Za najkrajšiu časť dňa považuje pivár večer, keď si s manželkou sadnú a podebatujú o celom dni. Ako inak, pri vlastnom pive :-)

brontvai0.jpg

 

Pivár do špiku kosti

Majiteľ pivovaru má aj pomerne veľa pivných suvenírov, hoci zberateľstvu neholduje. Tieto suveníry sa však všetky viažu k samotnému pivovaru - sú to etikety, podpivníky, ale aj retro pionierske šatky s logom pivovaru, ktoré dali špeciálne vyrobiť k prvému máju. Ak bude mať v budúcnosti čas, chce sa  suvenírom intenzívnejšie venovať. Ako správny pivár experimentuje s pivom aj pri varení jedla. Jeho tajným tipom je využitie pivnej mladiny na prípravu rôznych štiav, či už sladkých na palacinky, alebo pikantných ku kuraciemu mäsu. Samotné pivo však v receptoch používa obmedzene, keď už, tak odporúča pivo čierne, ktoré je menej horké a má jemnejšiu chuť. Za všetky spomína klobásu na pive a pivný syr.

brontvai5.jpg

Jozef Brontvai so synom Jakubom

Slovensko trochu pokrivkáva

Aj v pivovarníctve platí, že človek sa učí takpovediac za pochodu. Brontvai vhupol do podnikania rovnými nohami a na vlastnej koži si neustále overuje, čo funguje a čo nie. „My do piva dávame obrovské množstvo práce, energie a ľudského umu. Nemôžeme a ani sa nechceme porovnávať s nadnárodnými pivnými kolosmi. My fungujeme na úplne iných princípoch. Naše pivo má svoju kultúru, poctivosť a inakosť," zamýšľa sa Jozef Brontvai. Vyslovuje nádej, že ak bude malých pivovarov viac, kultúra pitia piva sa na Slovensku zlepší. Presne tak, ako to urobil vo svojom regióne on. Do Kvačianskej doliny priniesol poctivý pivovar, kam si ľudia svoju cestu nájdu aj vtedy, keď je dolina uzavretá.

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?