O pivnom pupku a prsiach

Autor: PIVOBRANA ... | 21.3.2013 o 9:37 | (upravené 21.3.2013 o 10:02) Karma článku: 6,68 | Prečítané:  1502x

Určite ste už počuli rozličné „zaručené"  tvrdenia týkajúce sa pitia piva. Že je nezdravé a spôsobuje obezitu, že z piva rastú ženám bujné prsia, alebo že tmavé je chutnejšie ako svetlé. V našom blogu si rozoberieme, ako to s tými pivnými mýtami skutočne je.

Pivný pupok

Prvým a najzaužívanejším mýtom je ten o pivnom pupku. Veď tradičný obraz pivára je v našej spoločnosti presne taký - pupkatý. No pravdou je, že pol litra zlatého moku má približne toľko kilojoulov ako tri deci plnotučného mlieka, alebo 4 kocky horkej čokolády.  Pivo dokonca neobsahuje ani tuky či cholesterol, naopak, má v sebe veľmi veľa vitamínov. Jediná vec, ktorú mu môžeme vytknúť a ktorá môže súvisieť s priberaním je, že ako každý alkohol, zvyšuje chuť do jedla.  Takže pivko áno, ale bez chipsov, orieškov, utopencov či guláša.

 

brucho.jpg

 

Pivo „12-ka" má 12% alkoholu

„Desiatka" či „dvanástka" na obale piva neoznačuje jeho percentuálny podiel alkoholu. Tieto čísla nám ukazujú, aký bol pôvodný obsah cukru v mladine pred začiatkom kvasenia. V skutočnosti pivo „desinka" obsahuje v priemere okolo 4% alkoholu a „dvanástka" ho má okolo 5%.

Najlepšie chladené pivo je zo siedmeho schodu

Každý, kto videl kultový film Vesničko má středisková sa teraz pousmial. Tento mýtus totiž pochádza práve zo scény, kde Marián Labuda vysvetľuje Rudolfovi Hrušínskemu, že „na šiestom schode je pivo teplé a na ôsmom už prechladené". Pravdou však je, že pivo najlepšie chutí, keď má teplotu 7 stupňov.

 

Zdroj: Youtube.com

 

Tmavé pivo má lepšiu chuť ako svetlé

Farba piva závisí od množstva a typu sladu. V tmavých pivách býva použitý napríklad aj karamelový slad, ktorý mu dodáva špecifickú sladkastú chuť.  Je to však otázka individuálnej chute pivára, či za „lepšie" považuje práve sladšie pivo. V dnešnej dobe sa dokonca, bohužiaľ, do niektorých pív pridávajú aj umelé farbivá, takže v takom prípade tmavé pivo ani nemusí byť sladšie, či chuťovo výraznejšie.

Pivá sú kyslé alebo zásadité

Sládok Peter Ruml z pivovaru Urpiner tento mýtus vyvracia: „Nepoznám pocit, že by pivo bolo zásadité. Mýtus o zásaditosti piva podľa mňa vytvorili lekári, ktorí tvrdia o pive, že pivo je "zásadité". V skutočnosti je pivo kyslé. Dojem po napití môže byť rôzny, niekto cíti kyslosť, niekto horkosť, sladovú chuť a podobne." Všetky pivá sú kyslé, pretože pri výrobe piva chémia jednoducho nepustí. Variácie ich pH sú však rozličné, napríklad klasické „europivá" majú pH v rozpätí 4,2 až 4,3, u priemerných 12%-ných ležiakov sa pohybujú okolo 4,5. Hodnoty pH sa podľa druhu piva, spôsobu kvasenia a dokvášania môžu pohybovať v rozpätí od 4,0 do 4,9.

Z piva rastú prsia

Môže sa zdať, podobne ako pri pivnom pupku, že pivo ovplyvňuje aj bujnosť ženských dekoltov. Samozrejme, keď ženy priberajú, zväčšuje sa aj ich poprsie, ale určite to nesúvisí priamo s pitím piva. Aj tu platí zásada, že pivo sa má piť bez doplnkových „snackov" , pretože k plnému dekoltu si ľahko môžeme pribaliť aj „bonus" v podobe bruška. Pivo totiž neobsahuje žiadne hormóny, z ktorých by sa prsia z ničoho nič zväčšili.

 

prsia.jpg

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?