Ako sa z elektrikára pivovarník stal

Autor: PIVOBRANA ... | 28.3.2013 o 9:37 | (upravené 28.3.2013 o 10:06) Karma článku: 7,82 | Prečítané:  1572x

Pôvodným povolaním elektrikár Ján Tribulík ochutnal svoje prvé pivo pomerne neskoro, až počas povinnej vojenskej služby. Pochopiteľne, veľmi mu zachutilo. Keď potom neskôr s manželkou Luciou chodieval na výlety po „hradoch, zámkoch a pivovaroch", prišiel na myšlienku vytvorenia vlastného piva. Nakúpil si literatúru, prevažne z Čiech, a recepty na domáce pivo našiel aj na internete. Vytlačil manželku z kuchyne a pustil sa do toho.

Úprimne priznáva, že jeho prvotina nebola príliš dobrá, ale skúšal variť dovtedy, kým si pivo nevycibril do tej správnej kvality. V prvom rade chcel uvariť také pivo, ktoré by chutilo hlavne jemu, aby sa líšilo od klasických fľaškových pív. Postupne prišiel na to, že variť pivo doma mu už nestačí, chcel to vyskúšať vo väčšom, konkrétne v 400-litrovej várni. Taktiež si povedal, že nebude predsa celý život robiť na zmeny a vhupol rovnými nohami do podnikania. Spočiatku varil pivo pre známeho, ktorý vlastní reštauráciu, no keďže v Bratislave toho času nebol žiadny pivovar, v roku 2008 zanikol Stein, prišiel s myšlienkou varenia piva vo vlastnom pivovare. Vznik unikátneho minipivovaru Richtár Jakub v roku 2009 Bratislavčania veľmi uvítali. Pôvodne sa mal nachádzať na Jakubovom námestí, priestor však zohnal až o pár ulíc ďalej, no názov ostal.Ten nesie hostinec po prvom zvolenom richtárovi z Bratislavy, z jeho erbu manželka prevzala znak a premietla ho do loga minipivovaru.

 

logo.jpg

Po vstupe do hostinca Richtár Jakub vás ovanie pravá pivárska atmosféra. Na okenných parapetoch sú vystavené fľaše z celého sveta a keď obrátite zrak nahor, strop je vyzdobený stovkami podpivníkov. Toto všetko do „Jakuba" priniesli skalní pivári za štyri roky jeho fungovania. Často doň zavítajú aj turisti, hlavne Česi si pochvaľujú, že sa pivovarníctvo v Bratislave už konečne rozrastá a už sa dá po meste aj „krúžiť" a degustovať kvalitné pivo. Ján Tribulík o Čechoch hovorí, že sú väčší lokálpatrioti ako Slováci a skôr si doma dajú poctivé pivo z malého pivovaru ako europivo z veľkého. No už aj na Slovensku sa nájdu fajnšmekri, ako vraví: „Niekomu stačí na obed každý deň menu a niekto si aspoň raz za čas zájde na dobrý steak." Česi sú však popredu minimálne v oblasti vzdelávania v pivovarníctve, toto u nás ešte stagnuje. „Škola vám dá určite viac ako nejaké samovzdelávanie," myslí si J. Tribulík.

 

podpivniky.jpg

Majiteľ pivovaru si pivo varí sám, sú to jeho chvíle, keď nakladá suroviny do varných nádob, sleduje celý proces, motá sa po pivovare, upratuje a premýšľa. U Jakuba sa varí raz-dva krát mesačne, čo za rok činí okolo 60 - 70 várok. Variť začína ráno o šiestej a skončí večer o jedenástej. Málokedy sa stane, že pivo nevyjde podľa jeho predstáv. „Pivo hlavne nesmie byť skysnuté alebo pokazené. Nedávno som s ním nebol na 100% spokojný, nuž som z neho radšej vypálil pivovicu," prezrádza J. Tribulík. 800 litrová várka sa vypije za 2 - 3 týždne.  Ponuku pív má minipivovar naozaj pestrú a hlavne sa rôzne mení. Vlastné pivá varí tiež rôzne. Stálicou je svetlý ležiak Jakub, obľúbená je aj „desinka" Anna. Varieva aj špeciály a hosťom ponúka zaujímavé pivá z rozličných slovenských, českých, ale aj iných zahraničných minipivovarov.

Každá várka je v niečom iná, na rozdiel od veľkých pivovarov, kde sa pivá presne namiešavajú. J. Tribulík však na takéto postupy nemá laboratórium, pivo varí „od srdca" a preto je jedinečné. Nie je robené narýchlo, nie je riedené, chuťovo je úplne iné. Má lepšiu sladovú chuť, nie je len lepkavé na jazyku, ale je aj výraznejšie.  K tomuto jedinečnému pivku si zákazníci veľmi radi objednávajú aj miestne špeciality, momentálne idú na dračku domáce zemiakové lupienky, ktoré personál niekedy ledva stíha pre veľký záujem vyrábať.

majitel.jpg

Majiteľ minipivovaru Ján Tribulík a majsterka výčapu Erika Szekerešová

Ján Tribulík nejaké veľké sny týkajúce sa svojho pivovaru nemá. „Mne stačí, aby fungoval aspoň takto ako doteraz, prípadne trošku lepšie," vyznáva skromne. Ako podotkol, začať podnikať v tejto oblasti bolo oveľa ľahšie ako zvládať všetky nasledujúce byrokratické záležitosti, písanie výkazov, či zasielanie podkladov. „Určite by podnikalo aj viac ľudí, keby nebolo toľko týchto prekážok. A hlavne by mal existovať jeden úrad zameraný na pivo, ktorý by mal všetko kompletne na starosti a aj by sa problematike poriadne rozumel," opísal ideálny stav majiteľ minipivovaru. Napriek tomu J. Tribulík nestráca optimizmus a s úsmevom prezrádza, čo je najúžasnejšie na jeho pozícií majiteľa pivovaru: „Môžem hocikedy prísť a načapovať si svoje pivo!"

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?