V pive s pivom

Autor: PIVOBRANA ... | 9.4.2013 o 9:43 | (upravené 9.4.2013 o 10:00) Karma článku: 7,27 | Prečítané:  1186x

Minipivovar, reštaurácia, penzión i pivné kúpele. Všetky sny manželov Milana a Danky Bílikovcov sa zhmotnili do názvu Sandorf. Práve to je totiž vyše 300 rokov starý názov dedinky Prievaly v senickom okrese a týmto menom nazvali aj svoje vlastné pivo. Manželia Bílikovci v rámci letnej dovolenky pri mori navštívili jeden súkromný pivovar a ochutnali živé nepasterizované pivo. Vtedy im napadla myšlienka, že takéto pivo začnú variť aj doma a ponúknu ho svojim hosťom v ich reštaurácii Sandorf. Europivá, ktoré dovtedy čapovali, im totiž až tak nešmakovali, stále im v nich „niečo" chýbalo. Niečo, čo by pivu dodalo punc originality.

Urobili si teda okružnú cestu po malých pivovaroch v Čechách, kde získali cenné skúsenosti. Minipivovar v rámci Šandorfského šenku slávnostne otvárali až dva dni, na prelome apríla a mája 2011, kedy ich navštívilo zhruba 500 hostí. Starobylo pôsobiaca kúria má bohatú históriu, za jej vyše 350 ročnej existencie sa v nej vystriedalo mnoho významných obyvateľov. Povráva sa, že v priestoroch tohto sedliackeho domu bola stará ľadovňa, pekáreň, ba aj liehovar. V období socializmu tu dokonca bola aj predajňa textilu.

blog1.jpg

 

Za rok tu budú stáť pivné kúpele

Milan Bílik chcel svojim hosťom ponúknuť aj niečo nad rámec pivovaru a reštaurácie. V Čechách je „pivných aktivít" podstatne viac ako na Slovensku, jemu utkveli v mysli hlavne pivné kúpele, ktoré s manželkou tiež navštívil. Táto myšlienka mu nedala spávať a keď pri otváraní minipivovaru vyhlásil, že za rok vybuduje aj tie, ľudia to považovali za vtipkovanie a usmievali sa. Tento „vtip" je však už realitou a mnohé víkendy, či sviatky majú kúpele už dopredu „vybookované". K dispozícii na tento príjemný rituál sú tri medené vane, v ktorých človek absolvuje telu a duši lahodiacu procedúru. Na výber má pivný, morský alebo rašelinový kúpeľ, najlepšie s krígľom vychladeného Sandorfu v ruke :-) Pozor, aby ste sa pri vychutnávaní polhodinového kúpeľa nepomýlili a nenačapovali si do krígľa pivko určené na kúpanie. „Relaxuchtiví" zákazníci majú totiž k dispozícii priamo vo vani dve pípy. Z jednej tečie kúpeľ a z druhej kvalitné vychladené pivo. Manažérka pivovaru Anna Vitteková odporúča ponechať si pivný kúpeľ ako poslednú procedúru, keďže sa po ňom neodporúča sprchovať, aby vitamíny z neho poriadne vsiakli do pokožky a nechali ju zregenerovať sa.  Tá potom ostane krásne jemná s nádychom vône po pive.

blog2.jpg

 

Sandorf žije pivom

Okrem kúpeľov ponúka reštaurácia aj množstvo kvalitných jedál, ktoré k pivu pasujú a dokonca sa mnohé s pivom aj pripravujú. Ich regionálnou špecialitou je Šandorfský pivný guláš, ktorý pripravujú s ich vlastným pivom.  Majitelia sa snažia ponúkať naozaj výnimočné a k pivu sa hodiace pochúťky, hoci niektorým zákazníkom vyslovene chýbala pizza či cestoviny. Zanietenosť Bílikovcov pre pivo a produkty s ním súvisiace môžu zákazníci vidieť aj v lákavej ponuke pivnej kozmetiky. Tú pre nich špeciálne vyrába jedna manufaktúra a vybrať sa dá zo šampónu, kondicionéru, pivného sprchového pílingu, sprchového gélu a olejového kúpeľa. Práve olej je výborný pre tých, ktorí majú problémy so suchou pokožkou.  Niektorí zákazníci si túto kozmetiku tak obľúbili, že sa k nej neustále vracajú a veľmi si ju pochvaľujú. Netreba sa báť, že by po použití človek „smrdel po pive". Práve naopak, všetky pivné výrobky majú príjemnú korenistú vôňu a hodia sa rovnako pre mužov, ako aj pre ženy.

blog3.jpg

 

„Nakazili" aj mladých

Rozhodnutím vybudovať minipivovar žije naozaj celá rodina. Bílikovci majú dve dcéry, ktoré im držia palce a sú im oporou. No zaujímavé je, že sládkovia v pivovare nie sú žiadni dlhoroční fachmani, ale dvaja mladí chlapci, ktorých Milan Bílik takpovediac stiahol zo svojej firmy. Videl v nich totiž veľký potenciál, ako v mladých tvárnych ľuďoch a pod vedením skúseného plzenského sládka Josefa Krýsla, ktorý budoval aj celú technológiu minipivovaru, sa z nich postupom času stali neoceniteľní pomocníci. Radi sa vzdelávajú aj doteraz, pivovarníctvo ich naozaj nadchlo a okrem klasických pív si už  za asistencie majiteľa trúfnu aj na rôzne špeciály, ako napríklad vrchne kvasené pivo.

blog4.jpg

 

Koľko ľudí, toľko chutí

Majitelia minipivovaru majú svojich hostí poriadne prečítaných. Ako však vravia, nedajú sa zovšeobecniť. Sú pivári, ktorí pijú pivo „vo veľkom", pivo im vyslovene chutí a pili by ho kedykoľvek. Najviac im chutí svetlý ležiak 11-ka, tohto piva sa skonzumuje najviac a vypijú ho práve pravidelní zákazníci. Viacerým vyhovuje aj polotmavý ležiak a široké spektrum ľudí si nevie vynachváliť aj ležiak tmavý, ktorý získal prestížne ocenenia. Stabilnú fanúšikovskú základňu majú aj špeciálne vrchne kvasené pivá, ich konzumenti sú ozajstní fachmani, ktorí už čo-to o pive aj vedia. Bílikovci sa vrhli aj do výroby mnohými pivármi zatracovanej podkategórie pív - ochutených. Ako však podotýkajú, tieto pivá nemajú nič spoločné s radlermi, nie sú to žiadne malinovky, ale poctivé polotmavé ležiaky s prídavkami prírodných macerátov. Zákazník teda pije klasické pivo obohatené o vôňu a jemný nádych spomínaného macerátu. Najvyhľadávanejším pivom s príchuťou je zázvorové, ženám chutí hlavne príchuť cappuccino a višňa, ale svojich stálych fanúšikov má aj príchuť cannabis. Tohto piva sa vôbec netreba báť, pretože obsahuje zmes byliniek a žiadne zakázané látky v sebe nemá.

Podpora miestnych obyvateľov

Minipivovar, reštaurácia i penzión poskytujú prácu mnohým obyvateľom obce. Manželia Bílikovci sa snažia vytvoriť naozaj rodinnú a domácu atmosféru hlavne aj tak, že zamestnávajú miestnych ľudí, ktorí sú zžití s Prievalmi. V pivovare sa pivo varí dva až trikrát do týždňa v 500 litrovej nádobe, viac v lete ako v zime. Keď sa však varí špeciál, ako tomu bolo naposledy pri extra silnom pive Russian Imperial Stout 23°, nádoba je obsadená aj pol roka, lebo toto pivo si vyžadovalo dlhšiu dobu zrenia. Manželia Bílikovci by veľmi radi výrobu svojho pivovaru rozšírili, hlavne ju viac zautomatizovali. Je to však zatiaľ len hudba budúcnosti a ich úprimné želanie zvýšiť ani nie produkciu, ale skôr úroveň už aj tak navštevovaného a obľúbeného Sandorfu.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?