Žralok so zaoceánskymi ambíciami

Autor: PIVOBRANA ... | 13.6.2013 o 10:00 | (upravené 13.6.2013 o 12:06) Karma článku: 7,26 | Prečítané:  1367x

Ladislav Kovács sám seba radil k bežným konzumentom piva. Jeho prvé pivo, ktoré vypil na strednej škole, mu dokonca ani nechutilo. Teraz je však jeho pivovar Kaltenecker vďaka svojej dravosti a rýchlosti v presadzovaní nových trendov označovaný ako žralok medzi pivovarmi. Ako s úsmevom vraví: „Je to lepšie, ako keby nás nazývali lenivým kaprom."

Z konzumenta šéf

Sympatickému pivovarníkovi učarovala atmosféra pražských krčmičiek a pivární, kde v jednej z nich ochutnal svoj prvý tmavý špeciál, tzv. „flekovskú trinástku". „Bol som veľmi príjemne prekvapený, že okrem svetlej „desiny" existujú aj iné, chuťovo bohatšie pivá," priznáva. Keď ho pred 20-imi rokmi, ako majiteľa stavebnej firmy, oslovil jeden rožňavský podnikateľ, či by mu nepostavil malý pivovar, súhlasil. V polovici výstavby sa však podnikateľovi  minul kapitál, tak automaticky ponúkol podiel vo firme Ladislavovi Kovácsovi. Myšlienka sa mu celkom pozdávala, tak postupne prešiel malé pivovary v Nemecku, Maďarsku a Rakúsku, aby načerpal inšpiráciu.

varna.jpg

Pivo verzus víno

Pivovarník z Rožňavy je stále verným fanúšikom pivných špeciálov. Iné pivá mu však chutia v zime a iné v lete. V horúcom počasí je to pšeničné pivo typu weizen a v chladnom období nedá dopustiť na hutné pivá ako bock či porter. Práve tieto jeho chute sa premietajú aj do širokej ponuky vyše 20 pív, ktoré sa v Kalteneckeri varia, vrátane sezónnych špeciálov. Za celú existenciu pivovaru však uviedli na trh už okolo 30 druhov pív. Na svojej klientele už majú odskúšané, ktoré pivá sú tie „naj". Univerzálne všetkým chutí pivo Märzen a IPA (India Pale Ale), najmä však Tmavý brokát 13°. Ako zhodnotil,  dnešná slovenská klientela je už omnoho menej konzervatívna ako bola pred desiatimi rokmi: „Vtedy ľudia nevypili nič iné okrem svetlého ležiaka. Dnes si už pochutnávajú aj na špeciáloch." Zaujímavé však je, že Ladislav Kovács rovnako ako pivo miluje aj dobré víno. Paradoxne však pri víne obľubuje polosladké a sladké druhy, jeho favoritom je tokajské.

Ochutené pivo nie je radler

Hovorí sa, že ženy si pochutia na radleroch. Ako však vraví Ladislav, radlery sú módou posledného obdobia a je veľký rozdiel medzi nimi a ochutenými pivami. Kaltenecker ponúka svoju paletu ochutených pív, ako napríklad pivo višňové, kávové, chilli či vanilkové. To však nie sú žiadne limonády, ale poctivé pivá s prídavkom extraktov. Konkrétne pivo s príchuťou chilli obsahuje dve zložky, jednu chuťovú a druhú, ktorá dodáva pivu jeho typickú farbu. Väčšina extraktov sa kupuje od špeciálnych dodávateľov, ale napríklad do zázvorového piva s medom ide klasicky dostupný sušený zázvor, ktorý sa dá kúpiť v supermarketoch, rovnako ako aj originál med, ktorý sa pridáva do hlavného kvasenia.  Toto zázvorové pivo slúži aj ako dôležitá surovina do kolenového perkeltu, ktorý ponúkajú v podnikovej reštaurácii. Majiteľ je totiž veľký gurmán, ktorý počas svojich potuliek svetom zozbieral množstvo receptov, na ktorých si teraz môžu pochutnať hostia jeho reštaurácie. Jeho najobľúbenejším jedlom je pikantná rybacia polievka halászlé.

Receptúry nepadajú z neba

Ladislav Kovács priznáva, že cesta k ich dnešným pivám bola dlhá a receptúry prešli dlhým vývojom. „Môžem však pokojne povedať, že za 17 rokov existencie pivovaru Kaltenecker sme pivo, obrazne povedané, vylievali do kanála len jeden jediný krát. Vtedy nám kvasinkové pivo nevykvasilo podľa mojich predstáv. Bolo síce pitné, ale ja som si ho nedovolil vypustiť na naše pulty," objasňuje prísne kritériá. Kvasinkové pivo totiž má mať určité chute, majú tam byť jemne cítiť citrusy, banány či iné exotické ovocie, čo sa v danej várke nepodarilo zosúladiť, keďže testovali nový kvasinkový kmeň. Pivo bolo jednoducho až príliš kyslé.

produkty.jpg

Varia aj skúmajú

Priamo vo výrobe pivovaru Kaltenecker pracuje 12 ľudí, medzi služobne najstarších patrí externý  poradca Ing. Karol Svozil, ocenený za rok 2012 za dlhodobý prínos slovenskému pivovarníctvu, ktorý prispieva už vyše 15 rokov svojimi cennými radami. Momentálne sú v areáli Kalteneckeru dokonca pivovary dva, jeden s kapacitou 15 tisíc hl a druhý, ten pôvodný, s kapacitou 2 tisíc hl za rok. V novšom pivovare varia veľké dávky, kde ich aj fľaškujú a v tom starom sa špecializujú hlavne na malé série a na výskum a vývoj nových produktov. Práve teraz prebieha výskum a príprava nového špeciálneho piva typu IPA, ktoré bude chmelené novozélandským chmeľom Galaxy. Toto pivo bude horké, silné a zaujímavé chuťou aj vôňou, pretože bude pripomínať grapefruit a exotické ovocie.

Pivom žije celá rodina

Ladislav Kovács je riaditeľom pivovaru, ako aj vedúcim výroby. Administratívne záležitosti má pod palcom jeho manželka Slávka, staršia dcéra Katka pracuje v pivovare ako manažérka kvality a technológií, keďže vyštudovala vo Francúzsku enológiu, teda vinárstvo. Mladšia dcéra Zuzka ešte študuje v Prahe pivovarníctvo, takže ani netreba hádať, kde po škole skončí :-) Aj u Kovácsovcov však platí, že obuvníkove deti chodia bosé, pretože väčšinou, keď dostanú doma chuť na pivo, Kaltenecker v špajzi nie je.

manzelia.jpg

Ladislav Kovács s manželkou Slávkou.

Strach z komína

Kaltenecker vnímajú Rožňavčania po 17 rokoch ako samozrejmosť. Viac je preto oceňovaný a považovaný za špičku práve v zahraničí, alebo v rámci celého Slovenska. S obavami sa miestni obyvatelia pasovali pred výstavbou nového pivovaru, keďže sa nachádza v blízkosti obytných domov. Vtedy dokonca spisovali proti jeho výstavbe petíciu, báli sa, že by v ich prostredí vyrástol obrovský komín a trvalo asi rok, kým sa všetko vysvetlilo a spokojné boli obe strany. „Už fungujeme v novom pivovare skoro rok a miestni si naozaj vydýchli, že som slovo dodržal a žiadny komín tu nestojí," dodáva Ladislav Kovács.

Preraziť aj v Amerike

Ladislav Kovács má jeden veľký sen a tým je preraziť aspoň s jedným svojím pivom na najväčšom trhu, ktorým je ten americký. „Veľmi rád by som dostal Kaltenecker a nejaký jeho výnimočný produkt  medzi tie „craft breweries", teda remeselné pivovary," priznáva majiteľ. Nie je to však len zbožné želanie, akčný pivovarník už podnikol prvé kroky a nadviazal kontakt s dvomi americkými importérmi piva a hľadajú spolu ten správny produkt a tú správnu cestu. Favoritmi na pivá, ktoré by mohli za veľkou mlákou uspieť, sú NO LIMIT 22 Double Imperial IPA a BROKÁT 27 OldBeer. „Slovensko sme už dobyli, dvakrát po sebe sme získali titul Pivo roka, tak už nám neostáva iné, len dobyť Ameriku," dodáva L. Kovács s úsmevom.

brokat.jpg

Festival piva a súťaž v domácom varení

Kaltenecker je známy aj organizáciou každoročného pivného festivalu Starfest, ktorý sa konal doposiaľ sedemkrát vždy posledný májový víkend v Rožňave. Vznikol spontánne ako myšlienka pritiahnuť milovníkov piva priamo k širokému portfóliu pivovaru. Tento ročník ponúkal až okolo 250 druhov pív na degustáciu, z ktorých Ladislav Kovács sám ochutnal zhruba 30 výnimočných kúskov. Spolu s festivalom vznikla aj domovarčiská súťaž Slovak Homebrewing Star, z ktorej každoročne vzíde zaujímavý a kvalitný víťaz.

pripitok.jpg

Slávnostný prípitok - Starfest 2013

Číta a zbiera

Ak si nájde vyťažený podnikateľ čas, rád zrelaxuje pri literatúre. Miluje históriu, obdobie Rímskej ríše, ale záľubu má aj vo fyzikálnych odborných časopisoch. Dejiny piva však tiež pozná dokonale, ako vraví, pivo je najstarším kvaseným nápojom ľudstva. Svoju záľubu v histórií potvrdzuje u Ladislava Kovácsa aj jeho zbierka starých pivných fliaš a starých vydaní odborných pivovarníckych časopisov, medzi ktorými je asi 30 ročníkov časopisu Kvas od rokov 1905 až po 1947. Pivo je, ako vidno, v živote pivovarníka stále na prvom mieste a je veľmi rád, že „vyrába produkt, ktorý prináša ľuďom radosť a dá sa rôzne variovať."

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?