Basketbalista, čo uvaril Victoriu

Autor: PIVOBRANA ... | 11.7.2013 o 9:52 | (upravené 11.7.2013 o 10:09) Karma článku: 5,68 | Prečítané:  1181x

Ako sa extraligový basketbalista Ondrej Čuraj dostal k vareniu piva? Po vyše 20 rokoch aktívneho hrania si so starými parťákmi založili klub Beer Bears Bratislava, kde po každom zápase bolo povinnou jazdou skočiť na pivo. „Tie jednotné europivá mi už však prestali chutiť, tak som si povedal, že si navarím vlastné. Od „pivných medveďov" som si požičal ich logo a pustil som sa do varenia," spomína pivár - športovec. Celý jeho život sa riadi heslom fair-play, preto sa jeho mottom v martinskom pivovare Victoria stalo „Férová hra - poctivé pivo".

loga_m.jpg

Medvede a pivo

Symbol medveďa v logu naozaj nie je náhodný. Basketbalisti, ktorí odštartovali pozápasové pivné „seansy" sú všetci chlapi ako hora. Sám Ondrej Čuraj síce nie je typický statný medveď, so svojimi 181 centimetrami bol však ideálnym rozohrávačom. Keď sa „pivné medvede" zídu po zápase, sú dni, keď  v pohode zvládnu vypiť každý aj 5 pív. „Však ako sa hovorí, prvé tri sú od smädu a ďalšie dve od hladu," vysvetľuje s nadsázkou basketbalista. Medvede v logu sú opodstatnené aj preto, že Turčianska kotlina, kde pivovar sídli je tiež známa množstvom medveďov. „Sám som, našťastie, ešte žiadneho osobne nestretol. No mal som tú možnosť pri svojom pravidelnom behu cez les natrafiť na ich poriadnu kopu trusu, z ktorej sa ešte dymilo," spomína pivovarník. „Priznám sa, bežal som tak rýchlo, ako ešte nikdy," dodáva s úsmevom.

beerbears_m.jpg

Ondrej Čuraj (v popredí, č. 7) ako súčasť tímu Beer Bears Bratislava

Návrat ku koreňom

Keďže je vyštudovaný biochemik, pomyslel si, že návrat k pôvodným receptúram s použitím kvalitných surovín by pivu určite prospel a iste by nemal byť problematický. Preto si začal asi pred siedmimi rokmi variť pivo doma, s kapacitou 50 hl za rok a ponúkal ho svojim známym. Popri tom si intenzívne o pivovarníctve študoval a dostával sa do témy čoraz viac. Jeho poctivé pivo kamarátom zachutilo a nakoniec ho už nestačil variť doma v požadovaných množstvách. Keďže jeho hlavnou pracovnou náplňou bolo manažovanie hotela Victoria, rozhodol sa tieto dve činnosti prepojiť. K hotelu pristaval minipivovar, kde už dokázal variť pivo v takom množstve, aby uspokojil nielen kamarátov, ale aj hotelových hostí a neskôr už aj klientelu pivovaru. Ako sám vraví, k hotelierstvu a gastronómií sa dostal náhodou, keďže vyše 20 rokov pracoval vo veľkom vydavateľstve a cestou do jeho martinskej pobočky naďabil na krásny pozemok, ktorý ho inšpiroval otvoriť ďalšie dvere podnikania.

Nie kvantita, ale kvalita

Pivovar Victoria funguje pri hoteli už tretí rok a ročne sa v ňom navarí 5000 litrov piva. Jeho zásluhou sa podarilo hotelu preklenúť obdobie hospodárskej krízy, keďže práve vďaka pivu sa klientela stále vracia. Až polovicu návštevníkov hotela tvoria zahraniční hostia, pre ktorých je martinské pivko príjemným osviežením. Hneď pri pivovare je martinská požiarna zbrojnica, takže „hasiť smäd" si určite chodia aj hasiči v civile. V priebehu roka sa v pivovare točí sedem druhov piva - spodne kvasené klasické ležiaky, ale aj špeciálne vrchne kvasené pivá ako Red Ale, Opát alebo Porter, ktoré sú typické vyšším obsahom alkoholu a bohatou chuťou. V ponuke pivovaru nájdete aj Weizen, tento rok ocenený titulom Pivo roka, či pivá s prídavkom medu alebo nadymeného sladu. „Tieto typy piva majú čoraz väčší úspech u klientely, ktorá si rada pivo vychutnáva. Už to nie je o tom, že idem si vypiť veľa piva, ale idem ho ochutnať, degustovať," vysvetľuje Ondrej Čuraj.

curaj2_m.jpg

Skončilo aj v kanáli

Svoje prvé várky testoval len on a jeho najbližšie okolie. Prvého pol roka len skúšali, hľadali správne kombinácie a chute. „Priznávam, niektoré várky skončili aj v kanáli. Kým som zmákol prácu s kvasinkami, trvalo to pár mesiacov. S kvasinkami totiž treba byť priateľ a treba vedieť, čo potrebujú, aby svoju prácu odviedli poriadne," usmieva sa pivovarník.  Okolie sa na neho pozeralo spočiatku čudne, keď videlo nefiltrované pivo plné kvasiniek, ktoré malo s ich ponímaním „piva" pramálo spoločného. No akonáhle sa odvážili po prvotnom okúňaní ho ochutnať, iné pivo už viac piť nechceli. Obľúbeným pivom Ondreja Čuraja je poctivé pivo plzenského typu. Ako priznáva, občas si dá aj nealkoholické pivo, hlavne, keď šoféruje. „Je dobré, že takéto pivo existuje, aj keď vzniká chemickou úpravou a nie je moc prirodzené. Určite sa ho však veľa vypiť nedá a ani to neodporúčam," dodáva so smiechom.

pivo_m.jpg

Športovec, pivár  i farmár

Pivovarník Čuraj však nie je typický pivár s pivným bruškom. Na šport vôbec nezanevrel, raz za dva týždne si v Bratislave zahádže si na koše so svojimi „pivnými medveďmi". Pri hoteli Victoria, ktorého je spolumajiteľom a generálnym manažérom, má vybudované aj tenisové kurty, kde organizuje turnaje, hosťom ponúka aj bowling či biliard. Rád behá, zahrá si aj squash, golf a v zime ľadový hokej.  Jeho láska k športu sa odráža aj v názve Victoria, čo v preklade znamená víťazstvo. „Každý športovec rád vyhráva, preto sme použili „Victoriu" ako taký symbol aktivity," vysvetľuje O. Čuraj.  Voľný čas mu zaberá aj farma, ktorú má v Slovenskom Pravne, kde s manželkou Jankou chovajú hospodárske zvieratá. Zastúpené majú všetky zvieratá od hydiny, cez ovce, kozy, až po ošípané a hovädzí dobytok.  Práve vďaka ich Gazdovskému dvoru sú jedlá v ich reštaurácií výnimočné s pravou domácou chuťou. Hostia môžu ochutnať syry, tvaroh, ricottu, ale aj klobásky, slaninu či domáci chlieb a koláče. Sám majiteľ si aspoň raz týždenne dopraje baraní guláš, ktorý tiež pripravuje so svojim pivom. Zo svojho piva v malom množstve robia aj pivovicu, ktorú skladujú v sudoch. Momentálne majú uschovanú štvorročnú pivovicu, ktorú z času na čas zdegustujú a opäť odložia odpočívať a dozrievať. Dve deti Čurajovcov, syn Lukáš, ktorý vyštudoval právo a dcéra Zuzana, študentka ekonómie, dianie v hoteli a pivovare pozorne sledujú. Dcéra už párkrát s otcom navarila pivo, takže možno v budúcnosti prevezme štafetu.

svadobna_m.jpg

Svadba syna Lukáša, hore O. Čuraj s manželkou Jankou, dolu syn a vedľa neho dcéra Zuzana

Tisíc pív za večer

V pivovare ponúkajú aj riadené degustácie piva, ktoré trvajú dve - tri hodiny a okrem piva sa zákazníci môžu tešiť aj na studený raut, nátierky a rôzne špeciality. Je o ne veľký záujem, ročne ich pripravia až dvesto. V rámci nich hostia môžu absolvovať aj rôzne pivné súťaže v pití piva, či v stavaní pivných pyramíd. Tieto akcie bývajú veselé, niekedy sa za večer vypije aj tisíc pív.  Ondrej Čuraj je aj jedným so spoluorganizátorov pravidelných stretnutí zberateľov pivných suvenírov, ktorými je Martin v kruhu pivárov preslávený. Tento rok bude v októbri prvé celosvetové stretnutie týchto zberateľov a priamo vo Victorii bude ubytovaných zhruba 200 účastníkov zo všetkých kontinentov. Paradoxne však sám Ondrej Čuraj žiadne pivné suveníry nezbiera: „To si vyžaduje veľmi veľa času a ja ho už mám zadelený medzi hotel, pivovar, farmu i šport," objasňuje.

hotel_pivovar_m.jpg

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?