Pankáči ze Záhorá

Autor: PIVOBRANA ... | 25.7.2013 o 9:59 | (upravené 25.7.2013 o 10:14) Karma článku: 13,04 | Prečítané:  5061x

V priemyselnom areáli, v budove bývalého skladu, za dverami chránenými atypickou  mrežou, ozýva sa punková hudba. Davová Psychóza, Zóna A, či The Last Days of Jesus umocňujú intenzívnu vôňu piva a sladu, ktorá vás ovanie, len čo otvoríte dvere. Za mohutným pultom vás privíta rovnako mohutný, ale usmievajúci sa chlapík s dredmi, oblečený v čiernom tričku, Lodzinek. Vitajte v Stupavare, kamarádi!

Lodzinek_piva.jpg

Lodzinek s arzenálom pív Stupavaru

Úspešní domovariči

Na začiatku bola chuť na pivo. Pivo znamenité, nie mydlové a nie také, aké pijú všetci -pasterizované a filtrované europivo. Kamaráti Ľuboš a Lodzinek ochutnali kvalitné pivko v Čechách. „Povedali sme si, načo budeme chodiť stále do Čiech a míňať peniaze na cestu i pivo. Uvarme si pivo doma. Že sa to naozaj dá, zistili sme aj v Rožňave na súťaži domovaričov Slovak Homebrewing Star, " spomína Ľuboš Kružic na začiatky svojho pivovarníctva. Na internete našli pár receptov, poskúšali, čo-to pridali, vylepšili a prvé pivo bolo na svete.„Bolo síce neprekvasené a sladké, ale aj tak sme ho vypili," priznáva Ľuboš s úsmevom. Práve z jeho homebrewárskych várok vzišiel aj tmavý špeciál, ktorý získal druhé miesto na súťaži domovaričov v Čechách. Tento úspech bol možno práve tým štuchnutím, ktoré im naznačilo, že sú na dobrej ceste a rozhodli sa otvoriť si minipivovar. Narazili na technológiu z bývalého trenčianskeho pivovaru, ktorú odkúpili za výhodnú cenu.  Ľuboš oslovil svojho dávneho kamaráta Martina Hrma, ktorý si zobral na starosti „papiere" a zastrešil pivovar po tej legislatívnej stránke. Skoro rok od začatia vybavovačiek, v marci 2013, bol Stupavar otvorený.

vtedy_teraz.jpg

Takto varili svoje prvé pivo a takto ho varia dnes

Martin, Ľuboš, Lodzinek a Mušto

Chalani sú dobrá partia, funguje medzi nimi chémia. Ľuboš bol Martinovi za svedka na svadbe, Lodzinek je Martinov bratranec. Všetkých spája láska k pivu, punkovej hudbe a kladný vzťah k robote. Hlavnými investormi sú Maja a Oto, ktorí sa popri svojich zamestnaniach venujú administratíve a legislatíve pivovaru. Martin je tretí člen Stupavaru, ktorý si ešte ponechal svoje pôvodné zamestnanie, pracuje ako projektový manažér v telekomunikačnom sektore. Ľuboš pracoval ako tlačiar, neskôr ako umelecký kováč. Jeho prácu môžu návštevníci Stupavaru obdivovať pri dverách, je ňou už spomínaná ručne robená mreža. Už za čias jeho kováčstva pričuchol k pivu: „Na stretnutiach kováčov sme si na regeneráciu vždy s radosťou vychutnali studené orosené pivo, ktorým sme si dopĺňali tekutiny a stratené vitamíny," prezrádza. Prvé pivá s kolegami uvaril práve vo svojej kováčskej dielni.  Usmievavý Lodzinek nechcel prezradiť, čomu sa venoval: „Ja som robil bársčo, naposledy som rozvážal dámam kozmetiku z katalógu, ženy ma mali veľmi radi." Teraz má na starosti kvalitu vstupných surovín, kontrolu kvality piva, fľaškovanie a predaj. Tichý Mušto sa už tiež venuje na 100% pivovaru, stará sa o varňu a sudovanie, Ľuboš sleduje kvasný proces a dozrievanie, stará sa  o objednávky a rozvoz, pod palcom má aj marketing. Na receptoch však majú podiel všetci traja.

chalani.jpg

Pankáči zo Stupavaru: zľava Ľuboš, Mušto, Lodzinek a Martin

Lodzinečku, dáš si 11-tečku?

Momentálne sa v stupavskom pivovare varí päť druhov piva: ležiak JANTÁR 12°, 11-TEČKA svetlé výčapné , ŠPECIÁL tmavý ležiak 13°, ĎUMBEER zázvorové 12° a VAJCEN pšeničné 12°.Do zázvorového piva dávajú 8 kg čerstvého zázvoru, ktorý vlastnoručne postrúhajú. Netreba si ho však mýliť s radlermi, je to poctivé ostré pivo, v ktorom štipľavosť zázvoru cítiť hlavne po navarení. Neskôr je jeho chuť prirodzene potlačená do úzadia. Ľudia mali voči tomuto pivu spočiatku rešpekt, ochutnávali ho ako posledné, no paradoxne mnohým tak zachutilo, že si preň chodia už pravidelne. Mesačne sa v Stupavare navarí v priemere 15 várok v objeme 1000 litrov. Po lete chcú začať variť aj pivo typu ALE. Názvy pív sú originálne, záhorácke. „Vždy sme sa jeden druhého pýtali: Aké pivečko si dáš? Jedenástečku či dvanástečku? Tak sme si ich tak aj nazvali," smeje sa Ľuboš, ktorý pivo prvýkrát ochutnal počas splavu, keď sa už prepil kofoly. Jeho kolega Lodzinek má však jednoznačné prvenstvo, keďže prvé pivo do seba obrátil zo zvedavosti ako štvorročný :-)

piva.jpg

Varia okolo komína

Ako vravia chalani, varia a distribuujú pivo „okolo komína", teda do najbližšieho okolia Stupavy. Ich pivo je však dostať už aj v Bratislave.„Teší nás, že sa chýry o našom pive dostávajú čoraz ďalej a ľudia si ho sami chodia kupovať na základe dobrých hodnotení kamarátov. Ich podporu si veľmi vážime," vraví Ľuboš. Na marketingové aktivity totiž doposiaľ neminuli ani cent, správy o novom dobrom pive sa napriek tomu šíria rýchlosťou blesku. „Chceli by sme však zachovať pocit pivnej turistiky. Ak by bolo naše pivo dostupné všade, pivná turistika by stratila svoj zmysel," objasňuje Martin Hrmo. „Naozaj tu cítiť ten lokálpatriotizmus, Stupavčania nám fandia, dokonca si stupavskí hádzanári sami od seba vyžiadali naše logo na svoje dresy," dodáva. Čo sa dresov týka, v budúcnosti by chceli dať vyrobiť aj cyklodresy, keďže majú svoju stabilnú klientelu aj u cyklistov. „Je škoda, že si u nás ani cyklisti nemôžu dať jedno - dve pivá na regeneráciu pri namáhavej športovej túre. Chceli by sme uvariť slabšie pivo, ktoré by bolo ideálnym výživovým doplnkom po cyklotúrach," približujú svoje ambície chalani.

varne.jpg

Punkbrewing a osveta

Stupavar má aj svoje štýlové tričká s logom, pod ktorým je nápis „punkbrewing“. Ten dokonale vystihuje filozofiu punkovej kultúry DIY (Do-It-Yourself), ktorá kladie dôraz na samostatnosť a nezávislosť. A presne taký Stupavar je. Chalani tiež majú veľa kamarátov z punkových kapiel, ktorí ochotne odohrajú koncerty v týchto tričkách. Pôvodne bolo vyrobených len pár kusov z recesie, no keď ich zbadali kamaráti a zákazníci, chceli si ich kúpiť a už ich asi šesťkrát dotláčali. Pivovarníci zo Stupavaru sa snažia ku každému zákazníkovi pristupovať individuálne a ponúknuť mu okrem kvalitného piva aj doplňujúce informácie. „Ľudí väčšinou zaujíma postup varenia piva, z čoho sa pivo dá vyrobiť, aká je jeho história. Tiež sú mnohokrát prekvapení, koľko typov piva na svete vôbec existuje,“ vysvetľuje Martin. Ľuboš, ktorý je v pivovare každý deň, dodáva: „Keď majú zákazníci záujem, poodhalíme im tajomstvo výroby,  celý proces im vysvetlíme,  dáme im ovoňať chmeľ, ochutnať slad aj samotné pivo a práve takto sa z nich stávajú stáli zákazníci.“

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?