Buňa, ta navar!

Autor: PIVOBRANA ... | 4.12.2013 o 10:04 | (upravené 4.12.2013 o 10:12) Karma článku: 7,18 | Prečítané:  1712x

Takto nejako pokrikovali na Jozefa Buňu kamaráti východniari, keď dostali chuť na jeho pivo. Tento vyučený zámočník si totiž pivo varil doma s manželkou a zachutilo aj kamarátom. Z varenia pre seba a známych bol už len krôčik k založeniu si vlastného biznisu. Na Martina v roku 2010 sa v najmenšom slovenskom meste, v meste Svit pod Tatrami, otvoril rovnako najmenší slovenský pivovar Buntavar. „Sme síce najmenší, no máme veľkého ducha," objasňuje so smiechom majiteľ.

Varil od piky

Ako takmer každý domovarič, aj Jozef Buňa ochutnal poctivé pivo v zahraničí. Navštívil minipivovary v Čechách a Nemecku kde zistil, ako má chutiť ozajstné pivo. Kvalitný weizen si tak skúsil vyrobiť aj s manželkou doma. Pekne postupne, najskôr z koncentrátu, no potom sa do toho pustili „od piky" zo základných surovín. Každou várkou sa zlepšovali, hoci ani tá prvá nebola na vyliatie. „Chutila nám a celú sme ju vypili," spomína J. Buňa. Ako však priznáva, prvého polroka sa viackrát stalo, že sa pivo nevydarilo a išlo „do kanála".

vycap.jpg

 

Iba vrchne kvasené

V Buntavare v súčasnosti varia 12 druhov výlučne vrchne kvasených pív napr. Weizen (pšeničné kvasinkové), Blanche, Ale, IPA,BIPA, EPA (rubínovo červené 14 stupňové pivo), AIPA (polotmavé horkejšie pivo), Weizenbock (16 stupňové pivo s ovocnými príchuťami) či Russian Imperial Stout. Toto výnimočné pivo pripravujú v spolupráci s  Petrom Bognárom z Košíc, je to 20 stupňové tmavé pivo a varia ho vždy na Vianoce. Pivo je čierne ako uhoľ a má hustú smotanovo-kávovú penu, podávajú ho v koňakových pohároch. „Už nám odpočíva v tankoch, ochutnal som ho a veru je špičkové," teší sa pivovarník. Špecialitou je pivo Michael Blanche, ktoré je exkluzívnym pivom majiteľovej manželky Mišky, nesie aj jej meno. Toto pšeničné belgické pivo milujú hlavne ženy, pri chmelovare sa pridáva koriander a pomarančová kôra a ako náhle ho navaria, do troch - štyroch dní je fuč. Ako prvý na Slovensku navarili aj pivo Black IPA, ktoré je čierne a dvakrát chmelené - za tepla, i za studena.

michaelblanche.jpg

Pivom žije celá rodina

Buňovci sú naozaj všestranní. Sú majiteľmi, barmanmi i sládkami v jednej osobe. Manželka Miška je podľa slov pána Buňu dokonca jedinou ženou na Slovensku, ktorá vlastnoručne varí takéto druhy pív v minipivovare. Je aj hlavnou kontrolórkou piva, keď jej nejaké pivo po uvarení nechutí, nejde na výčap. Ako vraví majiteľ: „Dávame si záležať na kvalite. Nie sme predsa na svete tak dlho, aby sme pili nekvalitné pivo." Ich dcérky Karin a Lily sú síce ešte malé (13 a 5 ročné), ale rodičom veľmi pomáhajú. Staršia Karin rada postráži mladšiu Lily a dokonca spisovala rodičom receptúry, keď začínali doma s varením piva. Občas však rodičom povedia, aby sa už prestali rozprávať o pive a vtedy vedia, že je čas na návštevu obľúbených hradov či zámkov. Rodinný podnik Buňovcov si miestni pod Tatrami hneď obľúbili, aj keď spočiatku mali majitelia pochybnosti. „Viete, veľa rokov ľudia na Slovensku pili ležiaky, tak sme sa trošku báli, či sa na takýto druh piva vôbec chytia," priznáva J. Buňa.

bunovci.jpg

Majú vlastný klub

Buňovci sa snažia udržať v pivovare rodinnú atmosféru a pohodu. K pivu ponúkajú studené dobroty, ktoré vlastnoručne vyrábajú. Od nakladaného hermelínu, cez utopence, až po studené kačacie prsia, či slané praclíky, ktoré pečie pani Buňová. V pivovare sa nefajčí, aby si návštevníci vychutnali pravú chuť piva. Každý si môže výrobu piva aj priamo pozrieť, keďže všade sú sklené priečky. Jozef Buňa rád zodpovie na otázky, vysvetlí, ako sa pivo varí a tiež návštevníkov oboznámi so všetkými druhmi piva, ktoré ponúka. „Dokonca máme aj svoj Buntavar klub, zhruba 200 členov, ktorí majú členské karty a sú ako prví cez internet informovaní o pripravovaných akciách," hrdo hovorí majiteľ.

flase.jpg

Kyslé a smradľavé

Prvé pivo v živote však Jozefovi Buňovi vôbec nechutilo. „Bolo podchladené, prekysličené a smradľavé. Nuž ale keď sme sedeli niekde s partiou, čo sme mali robiť? Tak sme pili pivo," spomína na svoje prvé stretnutia s pivom. „Keď som však v Nemecku ochutnal prvýkrát pšeničné pivo, bol som úplne hotový," dodáva. To mu dodalo ten potrebný elán a dodnes neľutuje, že sa dal na cestu podnikania. „Sú dni, keď nám štát hádže polená pod nohy a máme  chuť s tým praštiť. To sú však len emócie, ktoré na ďalší deň pominú a ako náhle príde nejaký spokojný zákazník, alebo niekto, komu náš pivovar odporučili, viem, že to stálo za to," vyznáva Jozef Buňa. Na reklamu a marketing Buňovci neminuli ani cent. Ako sami vravia, najlepšou reklamou sú odporúčania spokojných zákazníkov. „Naše pivo zahraničnému hosťovi tak zachutilo, že sme ho potom dokonca posielali aj letecky do Kanady," pochválil sa majiteľ. Pivo raz mesačne dodávajú aj do Bratislavy a okolia. Ďalší z ich snov je rozšíriť v rodinnom minipivovare svoju výrobnú kapacitu.

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?