Pivo a utopenec? Zabudnite, dajte si ho hoci aj k sushi!

Autor: PIVOBRANA ... | 27.1.2014 o 9:45 | (upravené 27.1.2014 o 9:59) Karma článku: 6,54 | Prečítané:  1702x

Pivo, jedlo a rôzne pochutiny patria neodmysliteľne k sebe. V našich nezávislých pivovaroch si ľudia k pivu najčastejšie pýtajú pagáče, oriešky, utopence či nakladané syry. No postupne sa spektrum kombinácií rozširuje, pivo sa totiž hodí k  jedlu viac ako víno.

pivo_jedlo.jpg

Tón v tóne

Vo všeobecnosti platí podobné pravidlo ako pri víne. Čím ťažšie jedlo, tým ťažšie a tmavšie pivo. Sú však kuchári, ktorí tematiku piva a jedla rozdelili dokonca až do troch kategórií. Prvou z nich je párovanie piva a jedla, ktoré sú si podobné a dopĺňajú sa. Je to jednoduché, ľahké jedlá doplníme ľahšími a svetlejšími druhmi piva. Grilujete mäso alebo máte chuť na údené? Potom si k nemu otvorte tmavý porter, ktorého základom je pikantnejší chmeľ. Máte na stole ľahký letný šalátik? Zapite ho sladkým bockom. Ak máte chuť na čokoládu, dajte si k nej čokoládový stout. Ovocný dezert výborne korešponduje s ovocnými pšeničnými pivami. Jemné mäsko si vyžaduje citrónovo svetlé pivá, napríklad anglické svetlé pivo typu „ale", taktiež svetlé americké ležiaky sú skvelým doplnkom k rybám. K thajskej či čínskej kuchyni sa hodí väčšina ležiakov a k červenému mäsu pasujú horkejšie druhy piva. Tmavšie pivo krásne ladí s hnedými omáčkami k mäsu, napríklad hríbovou. Pivo s jantárovou farbou je ideálnym doplnkom k pizzi alebo jemne pikantným jedlám. Tmavý a ťažký anglický porter dobre padne po hustej mäsovej polievke. Ku koreneným pochutinám ako klobásky či jaternice sa hodí pivo typu märzen a bock.

Pivný smraďoch

Aj naše malá pivovary ponúkajú k svojim poctivým pivám jedlá, ktoré ich pekne dopĺňajú. Turčiansky pivovar Victoria má naozaj širokú ponuku a pri popíjaní ich klasických, špeciálnych či superšpeciálnych pív si môžete pochutiť na tlačenke, huspenine, nakladanom enciáne, pivnom syre či domácich nátierkach - nivovej, škvarkovej alebo bryndzovej. Novinkou je aj Turčiansky praclík vlastnej výroby. Rovnako klasiky sa držia aj v prievalskom Sandorfe, kde k pivku dostanete zabíjačkové špeciality, nakladané utopence a nakladaný hermelín. V trnavskom pivovare Sessler si zákazníci radi k pivu dajú domácu huspeninu či domácu kačaciu paštétu, veľmi obľúbenou je pochúťka „Pivný smraďoch", čo je nátierka z olomouckých syrečkov naložených v pive, ideálna na hrianky.

pomazanka.jpg

 

Pivo aj do hrnca

Tiež sa hovorí, že keď pri varení jedla používate pivo, podávajte to isté pivo aj k hotovému pokrmu. Variť s pivom jednoducho má svoj zmysel, pretože jeho pridanie do jedla môže naozaj posunúť charakter pokrmu k dokonalosti. Vystupňuje chuť určitých prísad, napomôže zmiešať chute pokrmu alebo len dodá jedlu ten správny šmrnc. V pivovare Victoria takto pripravujú svoj pivovarnícky guláš s domácim chlebom.  Ak sa obávate varenia s pivom, skúste na začiatok „pivný chlieb", v ktorom len nahradíte „mokré" suroviny pivkom. Receptov, kde figuruje pivo ako jedna z ingrediencií je neúrekom a ľahko si ich vytvoríte experimentovaním aj sami. Zlatým pravidlom však ostáva - nevarte s pivom, ktoré by ste sami celé nevypili :-)

varenie_pivo.jpg

 

Keď už, tak nech sa to bije

Iní gurmáni sa však vyžívajú práve v kontrastných chutiach piva a jedla. Ak sa podujmete ísť touto cestou, hľadajte opačné chute, možno aj také, ktoré sa vám na prvé počutie zdajú bláznivé. K sladkému jedlu si dajte horké pivo - napríklad k pikantnej mexickej salse si otvorte sladší ležiak, napríklad viedenský. Veľmi dôležité však je, aby ste nezabúdali na určitú rovnováhu. Chuť piva nesmie prebiť chuť jedla a naopak. Napríklad pri sushi si treba dať pozor, aby sme neprehlušili chuť ryby trebárs pivom IPA, ktoré je bombou pre chuťové poháriky svojou silou a horkosťou. K japonskej kuchyni pekne kontrastuje klasický  plzeň. K indickej kuchyni a jej intenzívnym chutiam sa skvelo hodia ovocné tóny pšeničných pív, ktoré svojimi nádychmi banánov a klinčekov zjemnia chuť kari.

pivo_jedlo1.jpg

 

Výplach úst

Posledným princípom, ktorý sa zohľadňuje pri párovaní piva s jedlom je schopnosť zlatého moku vypláchnuť ústa, resp. vyčistiť jazyk a pripraviť ho dokonale si vychutnať pokrm. Prirodzená šumivosť piva, ako aj záverečný dotyk chmeľu s jazykom ho predurčujú na spojenie s mäsitými a mastnejšími jedlami. Doslova nám vytrie ústa a pripraví ich na ďalšie sústo. Okrem bublinkových ležiakov sú na tento účel ako stvorené aj kyslejšie belgické pivá, napríklad citrónový lambic. Ten dokonale reštartuje aj tie najunavenejšie ústa.

Zdroj: beer.about.com

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?