Nachmelení hradní páni

Autor: PIVOBRANA ... | 21.5.2014 o 9:24 | Karma článku: 4,95 | Prečítané:  1653x

Čo vznikne, keď sa spoja advokát a konzultant? No predsa pivovar :-) Nie, nie je to žiadny vtip, Bratislavčania Radoslav Valápka a Andrej Kulina ochutnali na chalupe v Prievaloch poctivé pivo z minipivovaru Sandorf a hneď vedeli, že objavili nový koníček. Rodičia Andreja Kulinu majú v Oravskom Podzámku malú reštauráciu, takže logicky padol výber lokality pre ich malý pivovar práve na toto miesto. V apríli 2013 otvorili svoj pivovar Kastelán.

Vlastnoručne odmakané

Reštauráciu, ktorá je umiestnená priamo pod Oravským hradom, bolo treba samozrejme trocha upraviť a prerobiť. Aj keď obaja páni v práci sedia v kanceláriách, nerobilo im problém vyhrnúť si rukávy a doslova priložiť ruku k dielu. Vlastnoručne sa podieľali na dobudovaní miestnosti, kde sa ukrýva celá technológia na výrobu piva. Práve jej kúpu nenechávali na náhodu a konzultovali ju s odborníkmi (p. Juraj Čajko z Trnavy), pátrali po dodávateľoch aj po vlastnej osi. „Veľmi nám však pomohli aj Bilíkovci zo Sandorfu, podelili sa s nami o svoje skúsenosti, ktoré si už oni museli odžiť na vlastnej koži,“ vyznáva Radoslav Valápka. Keďže priestory pivovaru nie sú veľké, uvažovali najprv o menšej varni. No dodávateľ ich presvedčil, aby kúpili väčšiu a nebudú musieť pivo variť tak často. „Určite to bolo výhodnejšie aj z hľadiska pracovnej sily, ekonomiky, energií. Nemusíme variť štyrikrát do týždňa, stačí nám dva - trikrát do mesiaca,“ pochvaľuje si jeden z majiteľov 500 litrovú varňu. 

Pokusný prvý rok

Nastaviť intervaly varenia bolo spočiatku náročné. Majitelia rátali s menšími várkami, no prvá letná sezóna ich prekvapila natoľko, že sa občas až obávali, že sa im pivo minie definitívne. Vtedy sa vynašli a doplnili zásoby z iných malých pivovarov – zo Sandorfu, Štramáka či od kolegov z Čiech. V lete totiž predali len za jeden mesiac vyše 3 500 litrov svojho piva. Ešte pre samotným začatím príprav na pivovar navarili pokusnú prvú várku v pivovare Brontvai v Kvačanoch. Tá mala slúžiť na akési „otestovanie“ miestnych i turistov, či by vôbec boli naklonení myšlienke pivovaru pod hradom a na zistenie ich pivných preferencií. Reakcie boli pozitívne, takže cesta k pivovaru bola otvorená. „Samozrejme naše prvé pivo bolo iné ako to, na ktoré sme boli zvyknutí v Sandorfe. Podstatné bolo, že nám chutilo a rozhodli sme sa, že jeho chuť nebudeme s nikým porovnávať. Chceme ho robiť takto,“ vysvetľuje R. Valápka. 

Strategické miesto

Pivovar Kastelán sa nachádza presne oproti pokladni do Oravského hradu, čo znamená, že každý jeden zo 150 tisíc turistov, ktorí si ročne prídu pozrieť krásnu pamiatku, okolo neho chtiac-nechtiac prejde. No a samozrejme, keď už človek ide okolo unikátneho domáceho pivovaru, zastaví sa na jedno – dve čapované. V ponuke sú dve stále pivá, polotmavý ležiak Korvín a svetlý ležiak Thurzo, ktorý hneď v prvý rok zožal fenomenálny úspech a bol ocenený Zlatou pivnou korunkou. Navarené boli však už aj dva špeciály – zimný mníchovský 14 stupňový špeciál a nedávno navarili polotmavý Rauchbier. „Skúsili sme doviezť aj broskyňové a medové pivo, no Oravci takéto pivá nepijú,“ smeje sa R. Valápka.  Na dračku však idú ich fľaškované pivá, na ktorých etikete je znázornený práve Oravský hrad. Reštaurácia má kapacitu okolo 80 miest vnútri a 70 miest na terase, k pivu ponúkajú aj typické pivné špeciality ako špekačky na pive, utopence či hermelín, ale i iné typické slovenské špeciality.

Sládek i pani sládková

Reštauráciu prevádzkuje Majka Boleková, manželka Kaja Boleka - sládka z pivovaru, ktorá v nej predáva pivo navarené jej manželom. Ten pracuje v zlievarni a keďže po šichte chodil manželke pomáhať do reštaurácie, nebránil sa ponuke zaškoliť sa za sládka. Profesionálny sládek z Čiech pána Boleka zaúčal asi dva mesiace,  ten si poctivo všetko zapisoval a všade chodil so svojím šanónom s poznámkami. Teraz už všetko funguje ako dokonalý mechanizmus, na ktorý majitelia dohliadajú raz za dva týždne, v letnej sezóne však na Oravu prídu aj častejšie a na dlhšie. Ako vraví R. Valápka: „Oravský hrad je pre nás veľkým prínosom. Starosta nám vychádza maximálne v ústrety, preto aj my sa snažíme v rámci rôznych festivalov, kam putujeme so svojím pivom, propagovať práve aj Oravu a Oravský Podzámok.

Krvavá Báthoryčka?

Názvy pív logicky súvisia s miestom, kde sa podávajú. Hradní páni Matej Korvín a František Thurzo prepožičali svoje mená dvom 12-stupňovým pivám. V sezóne však zrejme navaria aj pivá typu „ale“, ktoré nemusia ležať tak dlho. Práve „krvavý“ red ale by mohol niesť meno  neslávne známej grófky Báthory, ktorú okrem iného palatín Thurzo súdil. Okrem neho by majitelia chceli v lete v menšom množstve navariť aj ochutené čučoriedkové pivo, po oravsky „hafírové“. Pivá z Kastelánu sú varené z oravskej vody a pridáva sa do nich viac karamelového sladu, aby mali krásnu zlatú farbu. Radoslav Valápka však nebol pivárom odjakživa. „Najprv som skôr inklinoval k vínu, neskôr však keď som robil niečo okolo chalupy, chodil som si pre súdky do Sandorfu a tak to nejako prišlo,“ priznáva. Medzi jeho obľúbené pivá teraz patrí pivo typu „red ale“, írsky „stout“, ale nepohrdne ani dobrým plzenským ležiakom. Manželka Ivana si tiež rada dá polotmavé pivko z oravskej dielne, či iné pivá ako porter či red ale.  

Z Oravy na Devín

Majitelia pivovaru, po predchádzajúcich vzájomných rokovaniach o pive z produkcie pivovaru Kastelán, dostali zaujímavú objednávku z bratislavského hotela Devín. K šesťdesiatemu výročiu otvorenia hotela boli požiadaní, aby navarili svetlú 12-ku, ktorá bude obrandovaná takmer identickou etiketou, akú má Kastelán na svojich pivách. Líši sa však tým, že namiesto Oravského hradu je na nej hrad Devín a pivo nesie názov bratislavskej zrúcaniny. Na začiatok sa vyrátalo, že na mesiac bude hotelu stačiť 100 fliaš, no po dvoch - troch týždňoch sú už všetky zásoby predané. Pivo z Oravy sa dá kúpiť okrem hotela Devín iba priamo u Kastelána v Oravskom Podzámku  a v pivotéke Na 7. schode v Žiline. Expandovať ešte ďalej sa majitelia nechystajú, aby nezovšedneli. R. Valápka by však rád otvoril v hlavnom meste pivotéku, kde by ponúkal len čisto slovenské poctivé pivá.

„Namotali“ aj diplomatov

Oravu navštevuje naozaj poriadna zmeska turistov z rôznych krajín. Od Belgičanov, cez Rusov až po Japoncov, no všetci majú spoločné jedno. Pivo spod hradu im chutí. Dokonca aj Belgičania, ktorí sú rozmaznaní svojimi stovkami druhmi pív si pivo z Kastelána pochvaľujú. Keď bol Kastelán účastníkom bratislavského beerfestu, zastavil sa na jedno aj americký veľvyslanec. O pol hodiny sa vrátil spolu s veľvyslancom Taiwanu a o týždeň neskôr sa osobne zastavil aj na Orave.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?