Krémeš s pivom alebo pivo v krémeši?

Autor: PIVOBRANA ... | 20.10.2014 o 9:47 | Karma článku: 3,81 | Prečítané:  529x

Zdá sa vám kombinácia zákuskov a piva čudná? Donedávna by asi nikomu nenapadlo dať si k sladkej bodke za jedlom pivo. Samozrejme, ani dnes v cukrárni nezapijeme krémeš dvanástkou. Sú však určité druhy pív, ktoré krásne ladia so sladkými pokrmami. Ba dokonca sa pri príprave niektorých z nich pivo aj priamo používa.

Jedným z nich je nemecké svetlé pivo typu weissbier so silnou kvasnicovou chuťou. Skvelou kombináciou chutí je práve toto pivo s banánovým zákuskom alebo s pomarančovým dezertom. Sladkastý anglický stout je tiež vhodnou voľbou k dezertom, špeciálne k tým čokoládovým. K ľahkým ovocným dezertom je fajn popíjať ovocné pivá, ktoré sa dajú skombinovať aj so zelenými šalátmi s ovocným octom. Belgické pivá lambic sú samy o sebe explóziou chutí a dajú sa tiež krásne doladiť s dezertmi. Napríklad čerešňový kriek sa hodí k čerešňovému koláču a malinový framboise zasa ku koláču s malinami. Niektoré belgické pivá a ťažšie jačmenné pivá sú samy o sebe také výrazné, že je vhodné ich podávať samostatne ako exkluzívnu „bodku“ na záver stolovania. Ak k nim ponúknete ešte aj cigaru, bude to pre vašich hostí jedinečný zážitok.

Ako je to u našich malých pivovarov? V trnavskom Sessleri si zákazníci len málokedy k dezertom objednajú pivko. No stalo sa, že si jeden hosť polial svoj zmrzlinový pohár 45%-nou pivovicou.  Niektoré pivovary zašli aj trochu ďalej a pivo do svojich dezertov priamo zakomponovali. Jedným z nich je aj prievalský Sandorf, ktorý ponúka priam kulinársku špecialitu, čokoládovo-chmeľovú guľu s pivnou zmrzlinou a horúcou nugátovou omáčkou. Zmrzlina, ktorá je v guli, je samozrejme z piva Sandorf. Liptovský minipivovar Brontvai do niektorých svojich receptov používa pivnú mladinu, napríklad aj pri príprave sladkej polevy na palacinky.

Ak by ste si chceli s pivom v sladkej kuchyni zaexperimentovať aj vy, na začiatok môžete skúsiť melónové pivné nanuky. Stačí, ak si melón nakrájaný na kocky na 1-2 hodinky namočíte do piva (najlepšie pšeničného alebo IPA) a po vybratí napichnete na paličky a dáte na hodinku zamraziť. Kto si trúfa aj na pečenie, môže sa pustiť do pivných keksíkov. Zmiešajú sa 2 šálky múky, ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 čajová lyžička mletej škorice, ½ šálky masla, 1 a ¼ šálky piva izbovej teploty, ½ šálky nakrájaných orechov. Lyžičkou ukladáme kôpky na plech a krátko pečieme vo vyhriatej rúre. Troška piva nezaškodí ani cestu na palacinky, budú z neho pekne nadýchané. 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?