Dobré pivo od zlých chlapcov

Autor: PIVOBRANA ... | 4.11.2014 o 9:47 | (upravené 4.11.2014 o 14:33) Karma článku: 5,74 | Prečítané:  1709x

V roku 2004 skončil nitriansky pivovar Corgoň v rukách pivného giganta. Nitrania museli čakať takmer 10 rokov na originálne poctivé pivo. Začali ho variť ich vlastní, zlí chlapci zvaní „Trogári“. Rodinný podnik „U Vlka“ netreba nikomu predstavovať, funguje už dobrých 20 rokov. V nenápadnom domčeku u  rodiny Wolfovcov bolo odjakživa plno, kedysi to bola jedna z mála  „poriadnych krčiem“, kam chodievali ľudia z celého mesta. Od októbra 2013 tu varia svoje pivo s príznačným názvom Trogár.

Trogári sú lokálpatrioti

Trogári boli pôvodne obyvatelia Nitry, ktorí v čase morovej epidémie zvážali na fúrikoch mŕtvoly a čistili tak mesto. Nebola to práca snov, ale obyvatelia si ich vážili.  Dnes sa trogármi označujú nitrianski hokejoví fanúšikovia, ale aj Nitrania ako takí. Niektorí tvrdia, že trogármi sa nazývajú „zlí chlapci“. Pomenovanie však vôbec nemá hanlivý charakter, skôr naopak. Nitrania sú na toto oslovenie hrdí. Rovnako aj Wolfovci sú hrdí na svoj pôvod. Svojho Trogára predávajú len „svojim“, sú to lokálpatrioti. „Ja by som aj dal pivo do iných krčiem v meste, no sám mám málo. Kapacita pivovaru a varne nepustí,“ priznáva sládek Martin Wolf.

Varenie za pochodu

Bratia Karol a Martin Wolfovci mali pivo radi od nepamäti. „Prvé pivo som ochutnal ako 16-ročný, študoval som na potravinárskej škole, dokonca odbor kvasná technológia, takže to k tomu jednoducho patrilo,“ smeje sa mladší Martin. Nebol však typickým „domovaričom“, ktorý by si po večeroch v hrncoch kuchtil na sporáku pivo. „Skúšal som dva mesiace pred otvorením nášho pivovaru navariť niečo so stolovou technológiou, ale nebolo to bohviečo. Bol to taký vodový ležiak,“ priznáva. Pivo sa učil variť za pochodu – odhadnúť správne množstvo surovín, stanoviť optimálny čas kvasenia, správne umyť sudy a podobne. Nebol však pivár – amatér, okrem strednej potravinárskej školy strávil aj počas vysokej školy pol roka na výmennom pobyte v pivovare v Nemecku, kde sa naučil potrebné znalosti. „Teóriu som ovládal, no prax je niekedy zložitejšia,“ spomína Martin. 

Namiesto piva šľahačka

Nápady zbieral aj v Čechách, so spoločníkom Pištom Ilkom si obehli zopár pivovarov a snívali, aké by to bolo fajn mať niečo podobné aj v Nitre.  Zohnať technológiu, ktorá by sa vošla do veľkosťou nie príliš štedrých priestorov, nebolo úplne jednoduché. Našli však takú v Nemecku, vyhovovala aj teplotným podmienkam, kvôli ktorým sa rozhodli variť vrchne kvasené pivá typu ALE. Nie vždy sa však pivo podarilo, všetko závisí od množstva faktorov. „Stalo sa, že sme museli nejeden sud vyliať. Keď sme otvárali pivovar a narazili sme sud, tiekla z neho len pena. Bol totiž tak pretlakovaný, že sa z piva urobila doslova šľahačka,“ spomína Martin na začiatky spred roka. Jedna várka piva sa pripravuje zhruba mesiac (varenie a chladenie zaberie pol dňa, potom sa pivo necháva odležať v pivnici). Mesačne ich sládek Martin Wolf navarí 3-4.

Žiadne ochutené somariny

Okrem svetlého ALE-u robili už aj polotmavý, ktorý mal veľký úspech a vypil sa za dva dni. „Keď sa narazil tento sud, mal som malú dušičku. No nakoniec som si z neho sám dal tri poháre, lebo sa naozaj podarilo,“ pochvaľuje si Martin. „Príliš však neexperimentujeme. Radšej budeme robiť poctivo jedno pivo, prípadne dve, ako skúšať kadejaké žihľavové, či citrónové „somariny“, úprimne dodáva Martin. Výnimku spravia len na Vianoce, kedy predsa len navaria jeden špeciál, medovo-škoricový. K pivu si hostia radi zahryznú niečo dobré. Hitom Wolfovcov je tatársky biftek, na ktorý vozia fajnové mäsko až z Rakúska. V lete sa zákazníci nevedeli dojesť rib-eye steakov, stálicou je hustý čierny hovädzí pivný guláš, rebierka, kolená, oškvarková či romadourová nátierka, pochvaľovali si aj baraninu či kozľacinu. Do všetkých jedál, ktoré sa varia s pivom je, samozrejme, použitý Trogár.

Pochvala od profesorov

Štamgasti si na Trogára zvykli, väčšina zákazníkov si pýta vyslovene len miestne pivo, ale niektorí ochutnajú aj pivá z ponuky ďalších slovenských alebo českých malých pivovarov. Na Martina Wolfa sú hrdí aj jeho bývalí vysokoškolskí profesori. Vraj je jediný z  ročníka, ktorý zotrval v obore a robí to naozaj dobre. V rámci vysokej školy totiž tiež varili pivo, no profesori po ochutnaní Trogára uznali, že je veru lepší ako to ich :-) Pivo Wolfovcov si už vyslúžilo viacero pochvál. „Minule som dával pivo na jednu svadbu. Keď mi potom vracali sudy a povedali, že im veľmi chutilo a za dve hodiny ho vypili, bol to najlepší balzam na moje srdce,“ hovorí Martin. Trogár si pocestoval už aj do Prahy a ani tam sa veru nemusel hanbiť, vypil sa raz dva.

Liečivé pivo

Martin Wolf by svojim hosťom neponúkal nič, čo sám neochutnal. Preto sa snaží z každej várky a dokonca z každého suda „okoštovať“, aby si bol stopercentne istý, že je pivo dobré. Niektorí ľudia však boli zvyknutí celý život piť len ležiaky a keď dostanú na stôl vrchne kvasené pivo, sú zmätení. „Ja to na nich vidím, že sa čudujú, čo to je. Že boli zvyknutí vidieť sa v pive ako v zrkadle, kým tento ALE je skôr zakalený,“ vysvetľuje Martin. No treba im to len vysvetliť a keď ochutnajú, väčšinou si iné pivo už ani nepýtajú. Dokonca vravia, že im Trogár robí vyslovene dobre. „Ja sám dokážem vypiť možno aj osem svojich pív, keď je dobrá zábava. A ešte nikdy mi z neho nebolo zle,“ priznáva Martin Wolf s úsmevom. 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?