O pive a ďubkách v pene

Autor: PIVOBRANA ... | 20.11.2014 o 10:07 | Karma článku: 6,61 | Prečítané:  2897x

Kto lepšie čapuje pivo, chlapi alebo ženy? Erika Szekerešová z Minipivovaru Richtár Jakub, ktorá sa hrdí titulom Majster výčapu za rok 2013, má „odčapovaných“ už pekných 14 rokov. V kvalite čapovania poráža mnohých chlapov. Ako to robí?

Dôležitá je pípa

Na úvod by si každý výčapník mal uvedomiť, aký výčapný kohút, ľudovo pípa, sa mu dostala do rúk. Existujú rôzne druhy výčapných kohútov – u nás sú najrozšírenejšie pákové (tzv. kobra) alebo tzv. „nostalgie“, u ktorých aj ich samotný názov naznačuje, že ich používanie je zatiaľ skôr výnimočné. Klasická páková pípa funguje tak, že potiahnutím dopredu tečie pivo a zatlačením dozadu ide do pohára pena. Kohútik sa pri „nostalgii“ otáča nabok, keď sa otočí na 40°, tečie pena a keď potočíme kohútik kolmo na seba, pustí sa pivo a pena sa tým vydvihne navrch. „Určite je rozdiel, či čapujete klasickým výčapom alebo „nostalgiou“. Tu u Richtára Jakuba máme prevažne „nostalgie“ a ja už si neviem iné čapovanie ani predstaviť,“ priznáva Erika. Majú však aj špecialitu, pípu na „lavínové pivo“, ktorá má v sebe špeciálne sitko. „To sa čapuje iba potiahnutím páky dopredu a samé sa vytiahne pekne až po rysku,“ objasňuje Erika.

Nostalgie a pípa na "lavínové pivo"

Na trikrát alebo na jeden šup?

Kedysi bolo za správne čapovanie považované tzv. trojfázové.  Pivo sa pustilo zvrchu, potom sa zastavilo, premiešalo, pena sa dvihla a opäť sa spustilo a takto sa to spravilo trikrát. Výsledkom bolo „točené pivo“, ktoré malo svoj charakteristický penový klobúčik. Platilo nepísané pravidlo, čím väčšia čiapočka, tým lepšie načapované pivo. Neskôr prišla vlna čapovania piva na jedenkrát, kedy sa pustí najprv pena a potom sa na jeden šup dočapuje pivo. Pivo sa netočí, nestojí zbytočne v pohári a rozdiel je naozaj cítiť. „Hlavne tie pivá potom nie sú príliš presýtené,“ dopĺňa Erika. Niektorým pivám, hlavne špeciálom, sa treba venovať a doslova sa s nimi pohrať. „Jednoduchšie je to s klasickou pípou, trochu zložitejšie s „nostalgiou“. Otáčaním kohútika si nastavím, akú chcem mať penu, či hustejšiu, alebo jemnú a načapujem pivo presne podľa mojich predstáv,“ prezrádza Erika. Ideálna pena je podľa Eriky taká, ktorá je krásne hustá a krémová a do ktorej sa dajú nakresliť prstom milé „ďubky“ :-)

Ďubky v pene

Špinavý a suchý pohár = grgavé pivo

Prvé, čo chytáme pri čapovaní do rúk je pohár alebo krígeľ. Je samozrejmosťou, že by nemal byť prasknutý či obitý. Určite by nemal byť ani špinavý, pretože je to po prvé nechutné a po druhé špina v pohári môže skresliť chuť piva, i jeho vzhľad. Indikátorom nečistôt v pohári sú pivné bublinky. Ak sa držia na stene pohára a rýchlo stúpajú nahor, môžete sa staviť, že pohár nebol umytý precízne. Následne by mal byť ešte opláchnutý studenou vodou. „Je to ako keď si ľahnete do vane. Telo máte suché a nie úplne čisté, takže sa vám na ňom tvoria bublinky,“ uvádza Erika príklad z reálneho života. Tým, že pivo načapujeme do mokrého pohára, nevzniká tam zbytočný vzduch a pivá nie sú príliš „grgavé“. Pozor však na to, aby sme v pohári nenechali tej vody príliš, naozaj ho stačí iba opláchnuť a zvyšnú vodu vyliať.

Špinavé trubice

Keď už je reč o špine, majitelia barov a krčiem by si rozhodne mali dávať pozor aj na čistotu svojich výčapných zariadení. Minimálne raz za týždeň je potrebné ich vyčistiť, ak čapujeme tankové pivo, a raz za dva týždne, ak sa čapuje pivo zo suda, najlepšie profesionálne. Dá sa ich však vyčistiť aj obyčajnou sódou a teplou vodou. Raz denne, respektíve po vyčapovaní každého suda, by sa mali trubice prepláchnuť čistou vodou, aby sa z nich odstránilo prebytočné, staré pivo z predchádzajúceho dňa. „U nás je to samozrejmosť, robí to sám majiteľ Janko. Vždy, keď sa minie pivo, on tie trúbky prečistí kyselinou a prepláchne. Je to záležitosť pol hodinky,“ vysvetľuje Erika. Miera znečistenia trubíc záleží aj od toho, aké pivá boli práve čapované. „Tmavé pivá a hlavne ovocné vedia urobiť najviac práce pri čistení, kvasinky z nich sa zachytávajú po stenách a ovocné pivá majú ešte aj výraznejšie farby,“ dodáva Erika.

Poloprázdny pohár „nedôjde“

Stáva sa, že výčapník pivo načapuje tak, že v pohári je polovica piva a polovica peny. Márne však budete čakať na to, že sa pena zázračne premení na pivo a budete mať načapované presne na chlp po rysku. To ozajstné umenie výčapníka spočíva v tom, že vám pivko načapuje „na mieru“ a na prvý šup. Dobrou pomocou je nakloniť si pohár do uhla 45°, vtedy sa pivo kĺže po stene pohára a tvorí sa menej peny. „Dôležitý je však aj pohár. Každé pivo má svoj určený pohár a každý z pohárov má svoj spôsob čapovania. Keď si niekto myslí, že pivo pod ryskou ešte dôjde, tak sa mýli. Jediné pivo, ktoré narastie, je to lavínové,“ prezrádza Erika. Správny výčapník to však už má „v ruke“ a stane sa naozaj zriedkavo, že pivo načapuje pár milimetrov pod rysku. „Máme pár zákazníkov, ktorí nás udržujú v strehu, voláme ich „odmerkoví“. Pri nich si dávame naozaj špeciálne záležať, aby bolo pivo načapované na chlp presne. No keď im načapujeme náhodou viac, nesťažujú sa,“ hovorí Erika so smiechom.

Zlievka nie je mňam

Niektorí výčapníci sa riadia heslom: „Ani kvapka piva nazmar!“. To je síce pekné, ale tým utrpí práve zákazník. Keď si totiž výčapník podloží pohár pod pípu a nechá doň postupne nakvapkať štvrť pohára piva, v konečnom dôsledku príde nakrátko práve hosť, ktorému do tejto trebárs hodinu nakvapkávanej vybublinkovanej „lakocinky“ dočapuje zvyšok piva. Prípadne má takýchto pozlievaných pohárov viac a následne z nich vyčaruje jeden krígeľ, ktorý trošku dočapuje čerstvým pivom, aby sa nepovedalo. „My tu čapujeme nefiltrované a nepasterizované pivá. No a u nich je naozaj nemysliteľné, aby dlho stáli. Takéto pivá musia ísť hneď po načapovaní na stôl,“ vraví Erika.

Pozrite si, ako vyzerá čapovanie piva v podaní Eriky Szekerešovej:

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?