Pivár ako poleno

Autor: PIVOBRANA ... | 31.3.2015 o 9:45 | (upravené 31.3.2015 o 20:23) Karma článku: 3,64 | Prečítané:  1328x

Prečo zavialo sládka z Česka na Záhorie? Čomu vdýchol život a prečo je preňho najlepšie pivo to, ktoré je pre ostatných až príliš horké? Richard Vetyška z Holíčskeho pivovaru Wywar nám všetko objasnil.

Cuckal z džbánika

Rodina Kadlecových mala v mestečku Holíč na Záhorí reštauráciu a už dlhšie sa pohrávala s myšlienkou na vlastné pivo. Kto by už mohol vedieť o pive viac, ako bratia Česi, ktorí sú známi pivári, pomysleli si a prizvali k tvorbe pivovaru i piva Richarda Vetyšku z Rožnova pod Radhoštěm. Ten sa pivu venoval už Rožnovskom pivovare, kde sú okrem pivovaru i pivné kúpele. Dovtedy však k pivu pričuchol len veľmi okrajovo, prevažne ako konzument. No cuckať ho začal už ako dieťa, keď ho otec posielal s džbánikom po pivo do miestnej krčmy. „Spomínam si, že nikdy som mu džbánik nepriniesol úplne plný,“ smeje sa Richard.  Keď uvidel ponuku do spomínaného moravského pivovaru, kde ponúkali kompletné zaškolenie sládka, neváhal a prihlásil sa. Kombinácia potravinárskej školy, praxe v stavebníctve a vzájomných sympatií mu priniesla ovocie a stal sa sládkom v Rožnovskom pivovare.

Z Čiech na Slovensko

Richard je „pivnej brandži“ už siedmy rok. Kamarát ho poprosil o spoločnosť pri návšteve Holíča, kde rodina Kadlecových plánovala výstavbu pivovaru. Nakoniec z toho bola pre českého sládka ponuka, ktorá sa neodmieta a  prvú várku vo Wyware navaril v lete 2014. Spočiatku chceli majitelia kúpiť 150 litrovú várňu, ale skúsený sládek ich presvedčil na 2000 litrov. Dobre urobil, pretože majiteľom ušetril prevádzkové náklady, i náklady na zamestnancov, ktorí sa namiesto pričastého varenia piva môžu viac venovať svojim hosťom. Nespornou výhodou veľkej várne je i to, že vďaka väčšiemu objemu navareného piva ho mohli rozposlať i ďalej od Holíča, konkrétne do Čiech a po Slovensku na rôzne festivaly, do pivoték a krčiem. 

Horký podpis

Richard Vetyška priznáva, že má rád horké pivá, dokonca možno horkejšie ako je normálne. „Snažím sa tomu pivu dať svoj horký podpis, aby zákazníci vedeli, že je odo mňa,“ vysvetľuje. Miestni ho prijali s nadšením, ale samozrejme platí, koľko ľudí, toľko chutí. „Moje pivo nikto nikdy neskritizoval, že by bolo pokazené alebo zle navarené. Jediná výčitka, ktorú si zvyknem vypočuť je, že je príliš horké,“ priznáva. Jeho prvým pivom vo Wyware bolo svetlé pivo Jozef II., odvtedy mali v ponuke už zhruba 14 druhov piva, väčšinou nazvaných krstnými menami rodinných príslušníkov majiteľov – svetlý Martin, polotmavý Ján, ale Anna či ležiak Martin. Navarili však aj pivá v spolupráci s niektorými kočovnými pivovarmi.

„Ejlová éra“

Práve jantárová Anna, pivo typu „ale“, bola prvým „ejlom“, ktorý odštartoval Richardovu etapu varenia tohto typu piva. „Dovtedy som varieval iba ležiaky, zriedkavo aj pšeničné pivá, ale „ejly“ som začal variť až tu vo Wyware,“ hovorí. Po asi ročnom ochutnávaní tohto typu piva sa do nich zamiloval a teraz ich už má v portfóliu veľa, hoci v pivovare sa najväčšej obľube tešia práve ležiaky. Rozmáhať sa však predsa len začína aj konzumácia špeciálnych pív. „Ľudia, ktorí boli doposiaľ kŕmení ležiakmi a ochutnali vrchne kvasený  „ale“, prichádzajú mu na chuť,“ teší sa sládek. Zákazníkov sa snaží nalákať na pivnú rozmanitosť. „Krása minipivovarníctva tkvie v tom, že žiadna várka nechutí rovnako,“ vysvetľuje.

Ľahšie pivo? Môže byť aj to.

Aj keď Richard Vetyška uprednostňuje horké pivá, dal by sa „ukecať“ aj na ľahšie letné druhy. „Určite mám v pláne navariť slabšie pivo, osmičku alebo devinu, ľudia sa dopytujú aj po ovocných pivách,“ prezrádza sládek. Na jeho varenie však chce použiť 100 %-ne prírodné suroviny, k pivu mu sedí príchuť višne alebo maliny, ktorou určite poteší aj ženské zákazníčky. Jeho manželka Hana však tiež miluje horké pivá, čiže manželove pivá jej chutia najviac. To, že je pivárka telom i dušou, dosvedčuje i fakt, že doma v Uherskom Hradišti prevádzkuje malú pivotéku. V nej má štyri pivné kohútiky, z ktorých dva sú čisto „wywarové“. Dvanásťročný syn František zatiaľ k pivu nemá vzťah, je to umelecký i športový typ, venuje sa kresleniu a realizoval sa pri tvorbe loga pivovaru.

Po Wyware netreba vývar

Aj keď si niektorí myslia, že názov pivovaru súvisí s varením piva, nie je to celá pravda. V prvej písomnej zmienke o Holíči sa totiž mesto nazýva práve Wiwar, neskôr Wywar, čiže nad názvom pivovaru nebolo treba dlho hútať. Richard Vetyška so smiechom spomína príhodu: „Zákazník v reštaurácii si pýtal zeleninovú polievku, pretože celý večer pred tým popíjal náš Wywar. Čašníčka mu odvetí, že takú dnes nemajú, majú len vývar :-).“ Hneď však dodáva, že po jeho pive naozaj nie je nutná konzumácia vývaru, on sám dokáže vypiť aj 10-15 svojich pív a na ďalší deň je v poriadku.

Pizzeria, pivovar i reštaurácia

Pri minipivovare funguje aj pizzeria, kde ponúkajú v peci pečené pizzu, ideálnu aj k pivu, najmä pizza Wywar s klobáskou, slaninkou a vajcom. V areáli je okrem pivovaru a pohostinstva aj reštaurácia Jozef II. s krásnou spoločenskou sálou vhodnou na rôzne podujatia. V reštaurácii využívajú aj svoje pivko, hlavne pri príprave omáčok alebo marinád na mäso, pripravujú sa aj šaláty so sladom. Richard Vetyška občas použije pivo pri varení, keď marinuje sójové mäso, keďže sú celá rodina vegetariáni. „Víno ani iný alkohol príliš nepijeme, sme pivári ako poleno,“ priznáva sa sládek. 

Už má aj ceny

Wywar nie je na pivnej scéne ani rok a už sa pýši dvomi cenami. Na prestížnej súťaži o pivné pečate v Čechách mu bolo dodatočne pridelené čestné uznanie za pivo 15 years in hell a na tohtoročnej degustačnej súťaži Jarná cena českých sládkov získal polotmavý špeciál Ján druhé miesto. Sládek získal striebornú cenu ešte počas pôsobenia v Rožnovskom pivovare na Slávnostiach piva v Tábore. Pivári budú môcť tieto i ďalšie pivá ochutnať v Bratislave na Salóne Piva v Starej tržnici v polovici apríla, ale pripravené bude pre nich aj pivo Gejza, čo je silnejšie, 18-stupňové pivko typu stout. Vo Wyware však uvarili aj doposiaľ najsilnejšie pivo na Slovensku, pivo Galaxie Wywar má 30,8 stupňov Plato. Časť tohto piva nechali vymraziť a teraz len čakajú, akú stupňovitosť tento ice-bock dosiahne. Limitovaná edícia extra silného špeciálu je pomenovaná podľa prezývky manželky, Galaxie Bazi.  Richard Vetyška predpokladá, že to môže byť až okolo 45-50 stupňov Plato. V predaji by malo byť na jeseň tohto roku niečo okolo 30 litrov.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?