Nič nie je nemožné – ani modré pivo, ani pivo z vesmírnych prísad

Autor: PIVOBRANA ... | 20.10.2015 o 9:45 | Karma článku: 2,41 | Prečítané:  887x

Pivo zrejúce pri hudbe, kvasinky z vesmíru či héliové bublinky v pive? Je to vôbec možné? Prinášame vám zoznam pivných experimentov, ktoré na prvé počutie znejú bláznivo, ale po vysvetlení sa môžu zdať logické.

Kvasenie pri rapových songoch

Pamätáte si na legendárny film Slunce, seno, jahody, kde budúci agronóm Šimon Plánička skúšal svoju unikátnu metódu na zvýšenie dojnosti kráv? Na hlavy im nasadil slúchadlá, púšťal im árie i najnovšie hity a milé kravy produkovali viac mlieka ako kedykoľvek predtým. Že ste sa na tom dobre pobavili? Veľmi podobný pokus uskutočnili americkí pivovarníci z Philadelphie. Na sud, v ktorom dozrieva ich pivo Dock Street Beer Ain´t Nothing to Funk With, pripevnili prehrávač s nekonečnou slučkou najväčších hitov rapovej legendy Wu Tang Clan. Po šiestich mesiacoch „počúvania“ pivo chystajú v najbližších týždňoch na výčap a uvidí sa, či sa niečo udialo s jeho chuťou. Vedecky je totiž dokázané, že vibrácie spôsobené „beatmi“ rapovej hudby môžu ovplyvniť rýchlosť pohybu kvasníc a tým doladiť výslednú chuť piva. Keď totiž kvasnice rastú, produkujú chuťové komponenty. Vibrácie urýchľujú ich rast, čiže logicky by mali mať pestrejšiu chuť. Toto pivo samo o sebe má tóny ananásu a pomaranča, tak sme zvedaví, či mu Wu Tang Clan dodá aj inú, „drsnejšiu rapovú“ príchuť. Na názor sme sa opýtali aj Ľuboša Kružica zo Stupavaru, no ten je voči tomuto experimentu skeptický: „Myslím, že tu ide skôr o marketingový ťah pivovaru. Stará známa vec je, že kvasinky potrebujú pre svoju "prácu" nestresujúce a pokojné prostredie a ich najdôležitejšou úlohou je premeniť cukor na alkohol. Takéto podmienky máme vytvorené aj u nás v pivovare. Počúvanie hudby pri práci skôr môže ovplyvniť,  aby sládek a ďalší ľudia podieľajúci sa na výrobe piva boli dobre naladení a tento faktor sa môže odraziť na kvalite piva.“  

DNA test odhalí pokazené pivo

Mnoho pivovarníkov má občas hlavu v smútku, keď sa im pivo pokazí a musia celú várku vyliať do kanála, pretože to neodhalili včas. Teraz je však tomu nadobro koniec. Vedci odhalili, že použitím už dostupných DNA testov na báze polymerázovej reťazovej reakcie, tzv. PCR, je možné odhaliť nežiaduce procesy v pive ešte predtým, ako narobia poriadnu šarapatu. Tieto testy, ktoré napríklad pomáhajú identifikovať aj záležitosti typu  malária, „fejkový“ olivový olej, či tehotenstvo, dokážu za pár hodín vyňuchať nepriateľskú DNA vo vzorke piva, urobiť z nej miliardu kópií a tým ju v momente odhaliť ešte na začiatku jej zničujúcej púte. Baktérie typu Pediococcus či Lactobacillus, ktoré ničia chuť piva, tak nemajú šancu a pivovarník môže svoje pivo zachrániť. Takýto test by ocenil aj Martin Wolf z nitrianskeho pivovaru Trogár: Keby bol taký test dostupný, určite by sme ho využívali. Aj nám sa v začiatkoch stalo, že  kým sme proces výroby piva zastabilizovali, párkrát sme pivo museli vyliať.  Momentálne však tento problém nemáme,  dôležitá je sanitácia a pravidelná  kontrola  procesu kvasenia, hlavne senzoricky.“

Vesmírne kvasinky

Dali by ste si pivo, ktorého časť si spravila výlet do vesmíru? Od jari tohto roku to už je možné, ak sa pravdaže ocitnete v americkom Oregone. Pivovarníci z Ninkasi Brewing Comapny navarili pivo, v ktorom spojili suroviny z tohto a „vonkajšieho“ sveta. Pivo Ground Control obsahuje kvasinky, ktoré úspešne prežili let do vesmíru. Prvý takýto let sa uskutočnil ešte v lete minulého roku, ale úbohé kvasinky sa cestou naspäť stratili niekde v púšti. Šesť ampuliek z ďalšej vesmírnej výpravy sa však vrátilo v plnom zdraví a mohlo sa stať súčasťou stoutu s príchuťou lieskovcov, anízu a kakaa.

Ste pripravení na záchvat smiechu?

Určite aj na vás na niektorej zo sociálnych sietí vyskočilo zábavné video, v ktorom dvaja veselí chlapíci ochutnávajú pivo sýtené héliom. Toto video sa nedá dopozerať bez smiechu, aj samotní aktéri po dúškoch „zázračného piva“ explodujú v záchvaty smiechu. Je vôbec možné, aby sa pivo namiesto CO2 napustilo vzácnym plynom? Musíme vás sklamať, héliové pivo bol iba aprílový žart jedného amerického minipivovaru a títo dvaja veselí chlapci z Nemecka naň naviazali. Treba však uznať, že herecký výkon to bol parádny! Výskumy však dokázali, že héliom sa pivo nedá zasýtiť, keďže nie je rozpustné vo vode. Aj keby sme ho do piva nejako rýchlo narvali a zapečatili, po odstránení pečate by jednoducho vyšlo von, aj spolu s veľkou časťou piva. Potvrdil nám to aj sládek Peter Chňupa z bratislavskej Fabriky. „Bohužiaľ fúkať hélium do piva má ešte menší zmysel, než sypať doň šupinky zo zlata. Tie aspoň efektne plávajú v pohári. Nie vždy sa experimentovanie s pivom vydarí. Príkladom som aj ja, raz som skúšal pri varení do piva  nakrájať kôru z mladého kokosového orecha. Pri varení to pekne voňalo, ale vo výsledku chutilo ako drevo,“ spomína sládek.

Die BierProbierer - youtube.com

Ružové, modré, zelené?

Okrem už spomínaného piva so zlatými šupinkami (to naozaj existuje, dokonca ho vyrobil chlapík z Ostravy), si každoročne môžeme na Veľkú noc kúpiť aj pivá zelené. Väčšina z nich je však prifarbená umelo, čo priznajme sa, nie je žiadne umenie. Naše zmysly však určite poteší pohľad na svetlomodré japonské pivo Okhotsk Blue Draft, ktorého farba síce nepatrí k najprirodzenejším, ale dobrý bod dostáva preto, lebo bola aspoň dosiahnutá prirodzeným spôsobom – gardéniami, miestnymi morskými riasami a vodou z ľadovca. O niečo prozaickejšiu ingredienciu má pivo Pink Killer, ktoré svoju jemnú ružovú farbu získalo pridaním extraktu z ružového grepfruitu a pomarančovej šupky.

Zdroj: Popsci.com 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?