Poctivé pivo v roku 2016

Autor: PIVOBRANA ... | 10.2.2016 o 10:03 | (upravené 10.2.2016 o 14:38) Karma článku: 3,14 | Prečítané:  1229x

Opýtali sme sa našich členov, aké novinky pripravujú na tento rok pre svojich fanúšikov a zákazníkov. Prinášame vám ich vyjadrenia, slinky sa nám už pomaly začínajú zbiehať.

Banskobystrický pivovar Urpiner

Náš posledný priemyselný slovenský pivovar prišiel koncom minulého roka s asi najväčším prekvapením a zároveň príjemnou novinkou na leto 2016, ktorá poteší určite nielen fanúšikov poctivého piva, ale aj dobrej festivalovej zábavy. Najväčší slovenský letný hudobný festival Pohoda totiž vymenil hlavného partnera a nie je ním nik iný, ako práve najoceňovanejší slovenský pivovar,  familiárne nazývaný aj  Urpiner. Podľa jedného z jeho šéfov, Ľubomíra Vanča, je partnerstvo na tomto festivale pre pivovar veľkou profesionálnou výzvou a budú sa snažiť fanúšikov nesklamať a priniesť im tie najvýnimočnejšie produkty zo svojho portfólia. Nadšený je aj riaditeľ Pohody Michal Kaščák, ktorý sa vyjadril, že je rád a oceňuje entuziazmus a zodpovednosť, ktorú z predstavenstva pivovaru cíti.

Sandorf

V tomto roku by sa chcel prievalský pivovar so svojimi pivami Sandorf dostať aj do prevádzok, v ktorých doteraz nebol a nájsť ďalších zaujímavých odberateľov, cez ktorých by sa dostal so svojím pivom aj do vzdialenejších častí Slovenska, prípadne Moravy a Čiech. V súčasnosti, vďaka minuloročnému rozšíreniu a zmodernizovaniu výroby už vedia zabezpečiť vyššiu produkciu piva. Preto postupne oslovujú nových odberateľov i pivotéky, do ktorých okrem čapovaného piva vedia dodať i pivo naplnené automatickou plničkou v sklených fľašiach. Dobrou správou pre ostatných malých pivovarníkov je aj to, že v Sandorfe by chceli poskytnúť službu naplniť pivo z produkcie iných pivovarníkov a pivovarov ich plničkou. „Ak to bude technicky možné, snáď budeme vedieť pomôcť a vyriešiť problém s plnením tým, ktorí to doteraz robia iba ručne,“ vyjadrila nádej Anna Vitteková z pivovaru. Čo sa týka varenia piva, paušálne sa snažia mať v ponuke minimálne 2 – 3 druhy vrchne kvaseného piva alebo iného špeciálu. Teraz napríklad to je  Sandorf stout 14°, Sandorf dymový špeciál 12° a Sandorf Russian Imperial Stout 20°. „V roku 2016 chystáme v prvú májovú sobotu už piatu oslavu narodenín nášho pivovaru a možno sa nám podarí pripraviť nejaké nové zaujímavé pivo k 5. ročníku Záhoráckeho pivného festivalu. Ale to si nechávame zatiaľ ako prekvapenie pre nás všetkých,“ uzavrela A. Vitteková.

Štramák

V Senici sa pripravuje pre fanúšikov e-shop, kde nájdu okrem piva aj poháre, tričká a ďalšie predmety s logom pivovaru.

Piešťanský pivovar

Náš najmladší člen by do leta chcel prísť s rozšírenou výrobou a novou technológiou varenia piva. Kolektív pivovaru obohatí aj nový hlavný a pomocný sládek, prinesú niekoľko ďalších zaujímavých pív, hlavne špeciálov, ktoré by zaujali nielen piešťanských fanúšikov, ale i zvyšok Slovenska.

Egidius Brewery

Tak ako v minulom roku, aj v roku 2016 budú základnú ponuku popradského minipivovaru  tvoriť tri spodne kvasené pivá - ležiaky : Egidius 11% svetlý, Egidius 11% tmavý a Egidius 13% polotmavý špeciál. K tejto základnej ponuke by chceli navariť príležitostné a sezónne piva, napríklad na Veľkú noc, letnú sezónu,  Vianoce.  „Minulý rok sme v spolupráci s homebrewermi a majiteľmi Žilinskej Beervany J. Zbuškom a S. Caserom navarili niekoľko zaujímavých kúskov (APA ,EPA, Belgian saison, Cascadisn Dark Ale, IPL), ktoré mali medzi priaznivcami remeselných pív veľmi pozitívny ohlas. V tomto trende by sme chceli pokračovať aj v roku 2016, niektoré pivá zopakovať, niektoré doladiť, a samozrejme navariť aj nové, zaujímavé - hlavne vrchne kvasené piva,“ povedali zástupcovia pivovaru. 

Golem

Aj v Košiciach pripravujú pre milovníkov dobrého piva zopár prekvapení. Šéfka pivovaru Golem, Beáta Murková, sa vyjadrila, že by veľmi rada pokračovala v myšlienke spájania ľudí, ktorí majú spoločné záujmy, predovšetkým varenie piva: „Chceli by sme robiť projekty varenia špeciálov s ďalšími minipivovarmi. Keď sa dajú dokopy hlavy z rôznych pivovarov a každý prinesie niečo „svoje“, výsledok musí byť skvelý.“ Ako prvý takýto projekt je spojenie najstaršieho a najmladšieho minipivovaru v Košiciach – pivovaru Golem a pivovaru Hostinec, ktorí spolu navarili veľkonočný špeciál. Ten bude hotový týždeň pred Veľkou nocou a ozvláštnený bude citrusovým chmeľom.  Okrem toho v pivovare Golem prijali ďalšieho sládka, ktorý svojimi nápadmi určite obohatí pivnú scénu na východe Slovenska.

Kastelán

Na Orave chcú pokračovať v trende remeselných pivovarov a udržať trend dopytu po poctivých pivách. Šéf pivovaru Radoslav Valápka pre portál opive.sk povedal, že by chcel konečne navariť nejakú dobrú IPA prípadne AIPA, keďže tieto pivné štýly zatiaľ u Kastelána variť neskúšali.

Pivné akcie

Určite bude aj tento rok bohatý na pivné akcie, výlety, festivaly, ochutnávky, či dni otvorených dverí. Za všetky zatiaľ vyberáme obľúbený Salón Piva, ktorý bude začiatkom apríla v Košiciach a v polovici apríla v bratislavskej Starej tržnici. Občianske združenie Inverzia Slovensko pripravuje celoročnú turistickú akciu, ktorej cieľom bude spojiť turistiku a poctivé pivo. Prvá akcia sa bude konať koncom apríla v Banskej Bystrici pod názvom „Turistický p/e/ivný kilometer“. 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan neplatí ani za nájom štadióna, mestu dlhuje takmer 400-tisíc eur

Hokejový klub nemá na výplaty ani na nájom štadióna. Vedenie tvrdí, že sezónu v KHL dohrá.

SVET

Člověk v tísni: Z Donecka nás vyhnala aj ruská propaganda

Ruské médiá tvrdia, že humanitárna pomoc je využívaná na špionáž, hovorí JAN MRKVIČKA.


Už ste čítali?