Pivo a utopenec? Zabudnite, dajte si ho hoci aj k sushi!

Autor: PIVOBRANA ... | 27.1.2014 o 9:45 | (upravené 27.1.2014 o 9:59) Karma článku: 6,54 | Prečítané:  1743x

Pivo, jedlo a rôzne pochutiny patria neodmysliteľne k sebe. V našich nezávislých pivovaroch si ľudia k pivu najčastejšie pýtajú pagáče, oriešky, utopence či nakladané syry. No postupne sa spektrum kombinácií rozširuje, pivo sa totiž hodí k  jedlu viac ako víno.

pivo_jedlo.jpg

Tón v tóne

Vo všeobecnosti platí podobné pravidlo ako pri víne. Čím ťažšie jedlo, tým ťažšie a tmavšie pivo. Sú však kuchári, ktorí tematiku piva a jedla rozdelili dokonca až do troch kategórií. Prvou z nich je párovanie piva a jedla, ktoré sú si podobné a dopĺňajú sa. Je to jednoduché, ľahké jedlá doplníme ľahšími a svetlejšími druhmi piva. Grilujete mäso alebo máte chuť na údené? Potom si k nemu otvorte tmavý porter, ktorého základom je pikantnejší chmeľ. Máte na stole ľahký letný šalátik? Zapite ho sladkým bockom. Ak máte chuť na čokoládu, dajte si k nej čokoládový stout. Ovocný dezert výborne korešponduje s ovocnými pšeničnými pivami. Jemné mäsko si vyžaduje citrónovo svetlé pivá, napríklad anglické svetlé pivo typu „ale", taktiež svetlé americké ležiaky sú skvelým doplnkom k rybám. K thajskej či čínskej kuchyni sa hodí väčšina ležiakov a k červenému mäsu pasujú horkejšie druhy piva. Tmavšie pivo krásne ladí s hnedými omáčkami k mäsu, napríklad hríbovou. Pivo s jantárovou farbou je ideálnym doplnkom k pizzi alebo jemne pikantným jedlám. Tmavý a ťažký anglický porter dobre padne po hustej mäsovej polievke. Ku koreneným pochutinám ako klobásky či jaternice sa hodí pivo typu märzen a bock.

Pivný smraďoch

Aj naše malá pivovary ponúkajú k svojim poctivým pivám jedlá, ktoré ich pekne dopĺňajú. Turčiansky pivovar Victoria má naozaj širokú ponuku a pri popíjaní ich klasických, špeciálnych či superšpeciálnych pív si môžete pochutiť na tlačenke, huspenine, nakladanom enciáne, pivnom syre či domácich nátierkach - nivovej, škvarkovej alebo bryndzovej. Novinkou je aj Turčiansky praclík vlastnej výroby. Rovnako klasiky sa držia aj v prievalskom Sandorfe, kde k pivku dostanete zabíjačkové špeciality, nakladané utopence a nakladaný hermelín. V trnavskom pivovare Sessler si zákazníci radi k pivu dajú domácu huspeninu či domácu kačaciu paštétu, veľmi obľúbenou je pochúťka „Pivný smraďoch", čo je nátierka z olomouckých syrečkov naložených v pive, ideálna na hrianky.

pomazanka.jpg

 

Pivo aj do hrnca

Tiež sa hovorí, že keď pri varení jedla používate pivo, podávajte to isté pivo aj k hotovému pokrmu. Variť s pivom jednoducho má svoj zmysel, pretože jeho pridanie do jedla môže naozaj posunúť charakter pokrmu k dokonalosti. Vystupňuje chuť určitých prísad, napomôže zmiešať chute pokrmu alebo len dodá jedlu ten správny šmrnc. V pivovare Victoria takto pripravujú svoj pivovarnícky guláš s domácim chlebom.  Ak sa obávate varenia s pivom, skúste na začiatok „pivný chlieb", v ktorom len nahradíte „mokré" suroviny pivkom. Receptov, kde figuruje pivo ako jedna z ingrediencií je neúrekom a ľahko si ich vytvoríte experimentovaním aj sami. Zlatým pravidlom však ostáva - nevarte s pivom, ktoré by ste sami celé nevypili :-)

varenie_pivo.jpg

 

Keď už, tak nech sa to bije

Iní gurmáni sa však vyžívajú práve v kontrastných chutiach piva a jedla. Ak sa podujmete ísť touto cestou, hľadajte opačné chute, možno aj také, ktoré sa vám na prvé počutie zdajú bláznivé. K sladkému jedlu si dajte horké pivo - napríklad k pikantnej mexickej salse si otvorte sladší ležiak, napríklad viedenský. Veľmi dôležité však je, aby ste nezabúdali na určitú rovnováhu. Chuť piva nesmie prebiť chuť jedla a naopak. Napríklad pri sushi si treba dať pozor, aby sme neprehlušili chuť ryby trebárs pivom IPA, ktoré je bombou pre chuťové poháriky svojou silou a horkosťou. K japonskej kuchyni pekne kontrastuje klasický  plzeň. K indickej kuchyni a jej intenzívnym chutiam sa skvelo hodia ovocné tóny pšeničných pív, ktoré svojimi nádychmi banánov a klinčekov zjemnia chuť kari.

pivo_jedlo1.jpg

 

Výplach úst

Posledným princípom, ktorý sa zohľadňuje pri párovaní piva s jedlom je schopnosť zlatého moku vypláchnuť ústa, resp. vyčistiť jazyk a pripraviť ho dokonale si vychutnať pokrm. Prirodzená šumivosť piva, ako aj záverečný dotyk chmeľu s jazykom ho predurčujú na spojenie s mäsitými a mastnejšími jedlami. Doslova nám vytrie ústa a pripraví ich na ďalšie sústo. Okrem bublinkových ležiakov sú na tento účel ako stvorené aj kyslejšie belgické pivá, napríklad citrónový lambic. Ten dokonale reštartuje aj tie najunavenejšie ústa.

Zdroj: beer.about.com

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

EKONOMIKA

Plat bez práce môže fungovať, Slovensku by však nepomohol

Nepodmienený príjem testuje okrem Fínska aj Kanada.


Už ste čítali?