Krémeš s pivom alebo pivo v krémeši?

Autor: PIVOBRANA ... | 20.10.2014 o 9:47 | Karma článku: 3,81 | Prečítané:  578x

Zdá sa vám kombinácia zákuskov a piva čudná? Donedávna by asi nikomu nenapadlo dať si k sladkej bodke za jedlom pivo. Samozrejme, ani dnes v cukrárni nezapijeme krémeš dvanástkou. Sú však určité druhy pív, ktoré krásne ladia so sladkými pokrmami. Ba dokonca sa pri príprave niektorých z nich pivo aj priamo používa.

Jedným z nich je nemecké svetlé pivo typu weissbier so silnou kvasnicovou chuťou. Skvelou kombináciou chutí je práve toto pivo s banánovým zákuskom alebo s pomarančovým dezertom. Sladkastý anglický stout je tiež vhodnou voľbou k dezertom, špeciálne k tým čokoládovým. K ľahkým ovocným dezertom je fajn popíjať ovocné pivá, ktoré sa dajú skombinovať aj so zelenými šalátmi s ovocným octom. Belgické pivá lambic sú samy o sebe explóziou chutí a dajú sa tiež krásne doladiť s dezertmi. Napríklad čerešňový kriek sa hodí k čerešňovému koláču a malinový framboise zasa ku koláču s malinami. Niektoré belgické pivá a ťažšie jačmenné pivá sú samy o sebe také výrazné, že je vhodné ich podávať samostatne ako exkluzívnu „bodku“ na záver stolovania. Ak k nim ponúknete ešte aj cigaru, bude to pre vašich hostí jedinečný zážitok.

Ako je to u našich malých pivovarov? V trnavskom Sessleri si zákazníci len málokedy k dezertom objednajú pivko. No stalo sa, že si jeden hosť polial svoj zmrzlinový pohár 45%-nou pivovicou.  Niektoré pivovary zašli aj trochu ďalej a pivo do svojich dezertov priamo zakomponovali. Jedným z nich je aj prievalský Sandorf, ktorý ponúka priam kulinársku špecialitu, čokoládovo-chmeľovú guľu s pivnou zmrzlinou a horúcou nugátovou omáčkou. Zmrzlina, ktorá je v guli, je samozrejme z piva Sandorf. Liptovský minipivovar Brontvai do niektorých svojich receptov používa pivnú mladinu, napríklad aj pri príprave sladkej polevy na palacinky.

Ak by ste si chceli s pivom v sladkej kuchyni zaexperimentovať aj vy, na začiatok môžete skúsiť melónové pivné nanuky. Stačí, ak si melón nakrájaný na kocky na 1-2 hodinky namočíte do piva (najlepšie pšeničného alebo IPA) a po vybratí napichnete na paličky a dáte na hodinku zamraziť. Kto si trúfa aj na pečenie, môže sa pustiť do pivných keksíkov. Zmiešajú sa 2 šálky múky, ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 čajová lyžička mletej škorice, ½ šálky masla, 1 a ¼ šálky piva izbovej teploty, ½ šálky nakrájaných orechov. Lyžičkou ukladáme kôpky na plech a krátko pečieme vo vyhriatej rúre. Troška piva nezaškodí ani cestu na palacinky, budú z neho pekne nadýchané. 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KULTÚRA

Matka naháňa únoscov svojho syna. Môže byť taký film komický?

Film Únos je prázdinovou zábavou.


Už ste čítali?