Novodobá atrakcia na Slovensku

Autor: PIVOBRANA ... | 16.6.2015 o 10:26 | (upravené 16.6.2015 o 10:34) Karma článku: 3,39 | Prečítané:  1037x

Za gastronomickými zážitkami nemusíte cestovať do zahraničia. Novodobý fenomén remeselných a malých pivovarov je prístupný pre verejnosť formou pivných ciest už aj na Slovensku.

Obdobie renesancie malých pivovarov na Slovensku

Po Slovensku sa šíri pivná vlna. V jej centre sú pivá uvarené v malých pivovaroch. Vďaka ich produkcii sa ponuka pív rozšírila na viaceré pivné štýly. Okrem ležiakov získavajú na obľube vrchne kvasené pivá (ale). Zmenil sa aj slovník. Už si nedávame len „obyčajnú“ 12-tku alebo “desinku” ale svetlý ležiak Martin z Wywaru alebo Chopper IPA z Kalteneckru. Po celom Slovensku pribúdajú remeselné i reštauračné pivovary, pivotéky a tasting bary. U nich nájdete visieť tabuľu s aktuálnymi pivami na výčape. Stačí prísť a začať ochutnávať. Záujem o malé pivovary teší aj šéfa Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, Ľubomíra Vanča: „Keď sme zakladali asociáciu, minipivovarov na Slovensku bolo sedem, dnes ich je už takmer 40. Je fajn, že ľudia ich sami vyhľadávajú, nepijú pivo na kvantitu, ale čoraz viac im záleží na kvalite.“

Pivovary ako turistická atrakcia

Urobiť si výlet do pivovaru a ochutnať jeho pivá je v zahraničí samozrejmosť. U nás postupne pivovary ponúkajú aj takúto službu. Je určená návštevníkom, ktorých zaujíma výroba piva, chcú sa stretnúť so sládkom a degustovať viaceré pivá. Pripraviť zážitok pre hostí je úplne iné ako uvariť pivo, čo je vôbec hlavnou činnosťou pivovaru. Práve preto je skvelé, že niektoré pivovary prijali úlohu hostiteľa. Návšteva pivovaru sa tak mení z posedenia pri pive na skutočný zážitok. Vo svojich službách ponúka prehliadku pivovaru spojenú s degustáciou napríklad pivovar Kaltenecker v Rožnave, sladovňa  a pivovar Sessler v Trnave a špeciálne degustačné menu je v pivovare Lanius v Trenčíne. 

Okrem piva uvidíte zákulisie

Pri každej návšteve pivovaru je samozrejmosťou prehliadka výrobných priestorov: šrotovňa, varňa, miestnosť, kde dozrievajú pivá. Vďaka tomu návštevník zistí, ako vzniká z vody, sladu, chmeľu a kvasníc ľahko alkoholický nápoj – pivo. Najviac sa tešia návštevníci na degustáciu piva, ktorá je doplnená výkladom o pive a ako správne degustovať pivo. Popri tom sa jedia degustačné zákusy a súťaží sa.

 „Účastníci pivnej cesty získavajú veľmi autentický zážitok z každej pivnej exkurzie. Sú nadšení, keď môžu ochutnávať slad priamo z vreca, pozerajú na kvasiace pivo, čapujú si ho z tanku alebo keď im hovorí o pivovare a varení piva priamo sládek či majiteľ pivovaru,“ hovorí Katarína Javorčíková, organizátorka pivných výletov. 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

EKONOMIKA

Plat bez práce môže fungovať, Slovensku by však nepomohol

Nepodmienený príjem testuje okrem Fínska aj Kanada.


Už ste čítali?