Piváreň Golem

Autor: PIVOBRANA ... | 5.10.2018 o 9:26 | (upravené 5.10.2018 o 9:49) Karma článku: 1,52 | Prečítané:  532x

Hlavné mesto východu má naozajstnú českú „hospudku" Piváreň Golem sa nachádza v samotnom centre mesta Košice vo viac než 500 rokov starom zrekonštruovanom dome. História malého pivovaru siaha do roku 2002. 

Už vtedy sa začala rodiť myšlienka variť vlastné pivo. Netrvalo dlho a najstarší košický pivovar uzrel svetlo sveta. Staropražská tradičná výroba a atmosféra podnikupripomínajú typickú českú krčmičku. Reštaurácia s minipivovarom je splneným snom majiteľky Beáty Murkovej, jednej z mála žien aktívne činných na slovenskej pivnej scéne.

„Pivovar sme zakladali spolu s mojím známym. Obaja máme veľmi blízko k Prahe. Po rozdelení Československa sme sa často zaoberali myšlienkou, ako priniesť kúsok milovanej metropoly do Košíc. Snívali sme o reštaurácií, ktorá by sa podobala pražským pivárničkám. Zároveň sme túžili variť pivo, ktoré sa dovtedy na Slovensku nevyrábalo“,približuje zrod jednej z najobľúbenejších košických pivárni vyštudovaná stavebná inžinierka.

Nádych českej kultúry sa spolumajiteľom vskutku podarilo preniesť na rodné Slovensko. So spoločníkom dlho hľadali motív, ktorý by bol pre Prahu príznačný. Inšpirovala ich židovská časť vtedajšieho hlavného mesta, pre ktorú vtedajší Rabbi Judah Loew ben Bezalel  vytvoril bytosť GOLEMA  na ochranu židovského geta pred útokmi zvonku.

„Zdalo sa nám, že Golem môže byť dokonalým symbolom Prahy, ktorý umocní českú atmosféru v našom budúcompivovare s reštauráciou. O pomoc sme požiadaličeského architekta Dávida Vavru“, spomína úspešná pivovarníčka. Umelec zhmotnil ich predstavy do sochy povestného Golema, ktorá víta návštevníkov priamo pri vstupe. Do reality preniesol aj obraz typickej českej krčmičky. Pri dotváraní celkového interiéru použil koláže českých futbalových tímov, ktoré dodnes zdobia pivovar.Chceli sme čo najvernejšie priblížiť  a preniesť unikátneho duchahospudky“ priamo k nám“, ukazuje Beáta Murkována výjavy stovežatej Prahy namaľované na stenách reštaurácie.

Filozofia pivovaru bola od začiatku jasná

Pre majiteľku bola vždy na prvom mieste tradícia. Ustavične dbala na to, aby pivo Golem bolo viac ako len značkou dobrého piva: U nás nájde zákazník vždy presne to pivo, ktoré si raz obľúbil. Aj keď sa nebránime experimentovaniu s výslednou chuťou piva, na našom stole nechýba a nikdy chýbať nebude tradičný Golem svetlý  a Golem tmavý. To sú obľúbené pivá, ktoré v našej pivárni nájdete vždy. Aj zajtra aj o rok.“

V najstaršom košickom pivovare odjakživa varia kvasinkové pivo. Zákazníci nedajú dopustiť na povestnú svetlú kvasinkovú „jedenásťapolku“, ktorej podstatou je pridanie extra kvasiniek naviac. Ľudia sprvoti neboli zvyknutí na jeho výnimočnú chuť. Avšak, kto ho raz ochutná, iné viac nechce. Golemovské svetlé chutí vynikajúco a jeden pohár určite nestačí. Kým sme pred šestnástimi rokmi hostí naučili na kvasinkové pivo, chvíľu to trvalo. Pretože je nielen nepasterizované ale aj nefiltrované. Na pohľad je trošku mútne a mnohí, ktorí sa s týmto druhom ešte nestretli, ho môžu považovať dokonca za pokazené. Avšak zakalená konzistencia vzniká práve pridaním extra kvasiniek naviac, vďaka čomu je naše pivo hotový, zdraviu prospešný, komplex vitamínov skupiny B,“ vysvetľuje autorka nápadu.

Experimentálne pivá s vlastným príbehom

V posledných piatich rokoch však obohatili svoju stálu dennú ponuku o špeciálne pivá, vyrobené skôr vďaka rozličným príležitostiam: „Pokiaľ nám to technológia dovolí, nebránime sa experimentovaniu. Prvé pivo, uvarené mimo našej tradičnej receptúry, bolo Maharal. Vyrobili sme ho pred pár rokmiv období pred Vianocami.  Spomínam si, že zákazníci si sprvoti mysleli, že sme sa dali do pečenia medovníčkov. Vianočnú vôňu novému pivu dodávali všetky typické sviatočné korenia.“

Odvtedy sa v pivovare Golem varia netradičné pivá hneď niekoľkokrát do roka. Okrem Vianoc tu sládok čaruje aj pred Veľkou nocou, v lete, či na jeseň. „Našim novým pivám dávame hebréjske názvy. Vianočné pivo Maharal dostalo pomenovanie podľa židovského rabína, ktorý Golema vytvoril. Jarné pivo sa volá Aviv a jesenné Geshem. Obľúbené je tiež pivo Shemesh, vyrobené na štýl India Pale lager. Na pätnáste narodeniny sme zas uvarili pivo YOVEL symbolicky zo šiestich druhov sladov a deviatich chmeľov.“ Na otázku, prečo práve netradičné cudzojazyčné názvy odpovedala Beátka s úsmevom:Keď vyberáme názov nového piva, vždy sa poradíme s ľuďmi, ktorí nám hopreložia z hebrejčiny do slovenčiny. Meno by totiž malo byť nielen zvučné, tajomné,  ale musí mať aj  zmysel, a hlavne svoj príbeh.“

Aktuálnou horúcou novinkou v reštaurácií je šípkové pivo, ktoré si zo dňa na deň získava stále väčšiu obľubu. Najmä v stúpajúcich horúčavách je jeho výnimočná horko-sladká chuť skutočným osviežením. Ako prezrádza naša sprievodkyňa pivovarom: Myšlienka vytvoriť šípkové pivo mi vzkrsla v mysli  v čase, keď som varila šípkový džem. Pri pohľade na šípkovú dreň vo mne dozrel nápad až natoľko, že sme spolu so sládkom premysleli budúcu receptúru a vzniklo šípkové pivo.“

Rodina slovenských pivovarníkov drží spolu

Pred šestnástimi rokmi, v čase vzniku pivárne Golem, nebolo na Slovensku veľa malých pivovarov. Dali sa zrátať na prstoch dvoch rúk a ešte v roku 2004 neprevyšoval ich počet číslo sedem. Súčasne s rastúcou tradíciou malých pivovarov naberala na sile aj myšlienka vytvoriť akýsi spolok, združenie, ktoré by spájalo neustále sa zväčšujúcu rodinu malých pivovarníkov. Jednou z iniciátorov nápadu bola práve Beáta Murková z pivovaru Golem: Našim veľkým cieľom bolo spropagovať malé pivovarníctvo na Slovensku čo možno najviac. Vytvorili sme spolu s Urpinerom, najväčším malým pivovarom na Slovensku, s Kalteneckerom a už so zaniknutým pivovarom Perla z Banskej Bystrice, Asociáciu nezávislých pivovarov Slovenska. Chceli sme trend varenia piva dostať do povedomia ľudí. A tiež sme sa spojili preto, aby sme mohli jednotne vystupovať voči štátnym orgánom či iným ustanovizniam. Zdalo sa nám ako dobrý nápadzdružiť sa a mať väčšiu silu, väčší hlas.“

Pivovar Golem získal v roku 2013 titul Pivne tematická reštaurácia v jednej z trinástich kategórii. Beáta Murková získala titul Osobnosť rokaz pivovaru za rok 20142015 a spolu s ďalšími tromi košickými pivovarmi ( Corvus, Cassa Brewery a Šemrák)  získal Golem cenu Pivo roka 2016 – Cassovian Imperial stout v riadnom aj v internetovom hlasovaní.

Kontaktné údaje:

Pivovar GOLEM
Dominikánske námestie 15, 04001 Košice

WEB: www.pivovargolem.sk         FB: https://www.facebook.com/pivogolem/

E-mail: pivovargolem@gmail.com   Tel.:055/72 89 102

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Stĺpček Beaty Balogovej

Aktivity bývalých siskárov nie sú variáciou slobody slova

Tóth ukázal, aký mizerný je "analytik".

DOMOV

Návrat do čias mečiarizmu. Reakcie redakcií na sledovanie novinárov

Reagujú Aktuality.sk i týždenník .týždeň.


Už ste čítali?