Pivovar Victoria

Autor: PIVOBRANA ... | 3.12.2018 o 10:25 | (upravené 4.12.2018 o 9:27) Karma článku: 0,00 | Prečítané:  198x

Kvalitné martinské pivo vyrobené zo stopercentných surovín.

Známy pivovar kedysi niesol názov Turčiansky pivovarnícky dom. Vznikol v lone martinskej prírody a v logu sa preto hrdili dva medvede najznámejšie symboly Turca.

Po vybudovaní novej prevádzky však dostal celkom iné pomenovanie, novú značku. V roku 2008 sa stal súčasťou hotelového komplexu a spoločne ich poznáme pod jednotným názvom Victoria – víťazstvo.

Myšlienka variť vlastné pivo vznikla, aj v tomto prípade, kurióznym spôsobom. Ondrej Čuraj, majiteľ pivovaru, je telom i dušou športovec. Basketbal hrával mnoho rokov profesionálne a ako sám hovorí, po dobrom športe sa pýtalo aj dobré pivo. Avšak začalo byť stále ťažšie a ťažšie dostať sa k tomu naozaj kvalitnému a chutnému. A tak sa zrodila myšlienka, začať vyrábať zlatožltý nápoj vlastnoručne.

Turčianske medvede vyhrali s domácim pivom druhé miesto na degustačnej súťaži

Sám mal k vareniu piva blízko, pretože je vyštudovaným inžinierom chemicko-technologickej fakulty. Nastal čas oprášiť vedomosti. Prvé pivo vyrobil doma v kuchyni v dvadsaťlitrovom hrnci a skutočne sa dalo piť. To začínajúceho pivovarníka posmelilo natoľko, že za pomoci strojárov zostrojili takmer na kolene prvú vlastnú aparatúru s kapacitou 150 litrov. V budove blízko svojho domu sa začali rodiť prvé hektolitre ozajstného piva. Všetkým z okolia chutilo. Výroba však bola fyzicky veľmi náročná. Vstával som ráno o piatej a končil o desiatej večer. A potom prišla jedna párty, zišlo sa dvadsať ľudí a celá moja práca, úsilie, sa vypilo ako mávnutím čarovného prútika,“ spomína s úsmevom na svoje začiatky Ondrej Čuraj, ktorý v tom čase prevádzkoval hotel a pivo varil najmä pre priateľov.

Jedného dňa však prišla požiadavka zo Združenia pivovarníkov a sladovníkov. Začínajúceho majstra doslova prehovárali, aby sa zúčastnil degustačnej súťaže, v ktorej sa nakoniec umiestnil na druhom mieste. „Vedomie, že moje pivo má určitú kvalitu, bolo pre mňa dôležitým impulzom. Začal som preto spoločníkov presviedčať, aby sme k hotelu pristavili pivovarnícku časť. A tak sa aj stalo, vitajte v pivovare Victoria,“ ukazuje majiteľ na veľmi príjemné a komorné priestory pristavenej pivárne ako aj na samotnú výrobnú časť.

Tajomstvom receptúr sú belgickí mnísi či staré európske pivá

Pivovar Victoria produkuje celoročne osem druhov piva. Špecializuje sa najmä na tie tradičné a základné. Pridaním ďalších surovín a vďaka šikovnému ochucovaniu, vznikajú desiatky nových a originálnych chutí ročne. Na výčape však vždy nájdete aspoň štyri.

„Vlajkovou loďou nášho pivovaru je pivo plzenského typu – spodne kvasená „dvanástka“ a v letných mesiacoch vedie tiež „desiatka“. Obe sa vyznačujú peknou jantárovou farbou a je pre ne charakteristická príjemná sladová chuť. Kontrastom k nej sú aromatické chmele, ktoré používame vyslovene zo Žatca. Hlavné kvasenie nášho piva prebieha v „spilke“ na tradičný český spôsob. A najmä tým sa odlišujeme.“ Medzi sortimentom však nájdete aj vrchne kvasené pivá. Nosným produktom je klasický „Weizenbier“, ktorý je pôvodom Nemecký, Belgický či Holandský. Prevahu v receptúre tvorí pšenica a vďaka vrchnému kvaseniu má úplne inú chuť ako klasický ležiak. Výrazne v ňom cítiť esterové a organické kyseliny a typický preň je bielkovinový zákal, pretože v procese výroby nedochádza k výraznej sedimentácii, ako je to pri spodne kvasených pivách.

Vo Victorii sa čapuje denne a veľa

Aktuálne máme na výčape klasický Red Ale, vrchne kvasené pivo, vyrobené na základe pôvodnej anglickej receptúry. Obsahuje iný druh kvasiniek a anglické slady, ktoré mu dávajú špecifickú farbu, chuť a vôňu. Tretím pivom je tmavý ležiak – Victoria. Je to opäť spodne kvasené pivo, vyrobené s prídavkom tmavých sladov. Okrem spomenutých druhov vyrábame v priebehu roka rôzne špeciály. Jedným z nich je obľúbený „Porter“ – drsná, veľmi silná „osemnástka“. Má sýtu farbu, hustú konzistenciu a je v ňom pomerne vysoký obsah alkoholu, ktorý sa hýbe okolo siedmych percent. Toto pivo je vhodné na dlhé zimné večery. Najznámejšímletným špeciálom je „Opát“ - svetlé pivo, pripravené na základe vzoru a receptúr belgických mníchov. Zaujímavé je práve prídavkom medu v priebehu varného procesu. Obsah alkoholu je v ňom ešte o niečo vyšší ako v spomínanom „Portri“,“ predstavuje sortiment pivovaru majiteľ.

Vyskúšate pivný kúpeľ?

Pivo sa však v hotelovom komplexe nielen pije. Jeho výnimočnosťou sú novo-zriadené pivné kúpele ako súčasť wellness centra. V komornej atmosfére sa nachádza útulná miestnosť s dvomi vaňami a vlastným výčapom. Vo dvojici si tak môžete vychutnať príjemný a telu prospešný pivný kúpeľ aj s pohárom obľúbeného nápoja. Slovami majiteľa: „Ingrediencie a technológiu na výrobu piva určeného na kúpeľ máme vlastné. Zákazník relaxuje vo vani s horúcou vodou, v ktorej veľkú zložku tvorí samotné pivo. Na kúpanie používame pivo zo spodku tanku, ktoré obsahuje podstatne väčšie množstvo chmeľových častí a biologického materiálu, akým sú napríklad kvasinky.Pôsobí blahodarne na telo a má vysoko relaxačné účinky. Klient navyše dostane misku so živými kvasinkami a tiež jednu s chmeľom, ktoré si môže natrieť priamo na telo. Oboje majú mnoho pozitívnych účinkov na pokožku či vlasy. A, samozrejme, pre komplexnosť celkového zážitku a priamo z vane má zákazník možnosť načapovať si pivko na uhasenie smädu.“

Pán Čuraj, poviete nám, čo bolo dôvodom vášho vstupu do Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska?

V prvom rade by som chcel takto verejne poďakovať Ľubovi Vančovi a Lacovi Kováčovi, ako iniciátorom tohto veľmi dôležitého kroku v rozvoji malých pivovarov na Slovensku. Bol som, možnože, jedným z jej prvých členov. Všetci, ktorí raz zakladali pivovar vedia, aká to bola,a stále je, tortúra. Z hľadiska hygieny bola myšlienka robiť nefiltrované a nepasterizované pivo v momente odsúdená na zánik. A práve vtedy bola dôležitá asociácia, v ktorej sa spoločne urobili propozície, ako správne osloviť štátne úrady, čím sa brániť, aby povolenie prebehlo úspešne. Novovzniknuté pivovary v dnešnej dobe majú práve vďaka asociácii silnú oporu nielen na úradoch, ale aj po odbornej stránke. V neposlednom rade prispieva Asociácia, spolu s nami, k rozvoju pivnej kultúry na Slovensku. A na tom nám všetkým záleží asi najviac.

 

Hotel Victoria

Viliama Žingora 9820, 036 01, Martin

Web:https://hotelvictoria.sk/gastronomia/#pivovar

Tel: (+421) 43 43 04 836, (+421) 911 406 407

Email:recepcia@hotelvictoria.sk

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Vlani mu o tisícku vyššie platy prekážali, Fico po roku otočil

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

KULTÚRA

Chýlková pre SME: Kto nikdy nebol na terapii, nemôže sa jej vysmievať

Bude hrať v novej sezóne seriálu HBO.


Už ste čítali?