Pivovar Baťak

Autor: PIVOBRANA ... | 28.2.2019 o 10:31 | Karma článku: 1,55 | Prečítané:  623x

Pivovar Baťak - Pokračovanie 700-ročnej kráľovskej tradície.  Mali ľudia v časoch Rakúsko-Uhorska radi pivo?

Rozhodne – a my ako ich potomkovia sme túto vášeň pre pitie zlatistého moku zdedili. Málokto ale vie, že dva z prvých troch pivovarov monarchie cisárovnej Márie Terézie sa nachádzali práve na území dnešného Slovenska, konkrétne v dedinkách Tvrdomestice a Veľké Uherce. Sládkovia z pivovaru Baťak sa teda rozhodli nadviazať na ich tradíciu varenia, aby tak priniesli do svojho regiónu kus histórie, no zároveň niečo nové a nečakané.

 

Mesto Partizánske – slávne najmä vďaka histórii spojenej s Baťovou fabrikou na výrobu topánok a neskôr aj s protifašistickým odbojom – je dnes významnou súčasťou hornonitrianskeho regiónu, a tiež dôležitým dopravným uzlom. Ak sa rozhodnete trochu odbočiť z hlavnej Nitrianskej cesty a zamieriť hlbšie do mesta, čoskoro narazíte na neprehliadnuteľný hotel Azul, súčasťou ktorého je taktiež piváreň Baťak. Čím je však jeho pivo označené dvoma levmi držiacimi sud také výnimočné?

Tradičný punc v modernom šate

S myšlienkou otvoriť vlastný pivovar sa súčasní majitelia pohrávali už dlho. Čas na splnenie vízií však prišiel až v roku 2017, kedy svetlo sveta uzrel nielen on, ale aj prislúchajúca piváreň. „Chceli sme priniesť nielen do Partizánskeho, ale aj do celého nášho regiónu, niečo nové a moderné. Zároveň bolo naším zámerom nadviazať na dlhoročnú tradíciu kráľovského pivovaru vo Veľkých Uherciach,“ hovorí Marek Michník, zástupca pivovaru Baťak. Samotné meno projektu sa pritom priam núkalo samo. „Názov pivovaru Baťak bol odvodený z historického názvu nášho mesta. Všetko to vlastne začalo už v roku 1938, keď sem prišla Baťova fabrika na výrobu topánok a súčasne začalo vznikať aj mestečko pre ľudí, ktorí v nej mali pracovať. Nieslo pomenovanie Baťovany.“

Najlepšou vizitkou kvalitného piva sú spokojní zákazníci z celého Slovenska

Napriek tomu, že pivovar je mladý, môže sa už dva roky po spustení pochváliť splnenými cieľmi aj nevídanými úspechmi. „Myslím si, že to, čo sme si stanovili na začiatku, sa nám aj podarilo naplniť. Chceli sme najmä priniesť do Partizánskeho, ale aj do širšieho okolia, kvalitné a poctivé pivo varené z tých najlepších surovín. Máme svojich verných zákazníkov, ktorí si naše pivo obľúbili, no neustále získavame aj nových a vďaka ich reakciám vidíme, že odvádzame dobrú prácu. Prichádzajú nielen z mesta, ale aj z celého Slovenska.“ O tom, že produkty pivovaru Baťovany sa skutočne oplatí vyskúšať, svedčia aj získané ocenenia. Radí sa k nim prvé miesto z Pivnej korunky, ďalšia bronzová Pivná korunka v kategórii nefiltrovaných svetlých dvanástok, ale aj obhajoba tretieho miesta s tmavým nefiltrovaným ležiakom.

Na výčape vždy nájdete celú škálu tradičných pív – a aj čosi navyše

Ležiak je spodne kvasený a pri nízkych teplotách stabilizovaný typ piva. Keď odvedú svoju prácu kvasinky, musí sa následne nechať odležať mesiac alebo aj viac. Pivovar Baťak sa špecializuje najmä na tento druh piva, vďaka čomu sa jeho základná ponuka skladá z piatich pív, ktoré na výčape v pivárničke nájdete vždy. „Ide o svetlú desiatku, polotmavú jedenástku, svetlú dvanástku, tmavý špeciál dvanástku a viedenský ležiak dvanástku. Toto je naša stála ponuka, no experimentujeme aj s rôznymi špeciálmi typu Ale a Ipa. Momentálne u nás môžete ochutnať štrnásťstupňový Nelson Sauvin, ktorý dostal meno podľa odrody chmeľu Sauvignon Blanc pestovanom na Novom Zélande. Toto pivko sa preto vyznačuje vínovou chuťou, v ktorej je dokonca poznateľná aj chuť egrešov. Pracujeme tiež na pätnásťstupňovom pive – prechmelenej Ipe – no do vyšších stupňov zatiaľ ísť neplánujeme. Dôvod je ten, že varíme tisíc litrov naraz.“ Ponuka je skutočne pestrá, rôznorodá a nepopierateľne lákavá. Ak zrazu nebudete vedieť, po ktorom pivku siahnuť skôr, piváreň Baťak vám ponúkne degustačný set, ktorý vám pomôže nájsť vášho favorita.

Nápoj varený srdcom a chmelený dlhoročnými skúsenosťami

V budúcnosti sa chce pivovar dostať do povedomia ľudí najmä účasťou na festivaloch a akciách spojených s pivom, akým sú napríklad rôzne súťaže, Salón piva či Pivobrana Beer Fest. Marek má v tom, prečo by mali ľudia o pive vedieť viac, jasno: „Dôvodom, prečo piť nielen naše, ale celkovo remeselné pivo, je určite vysoká kvalita a správne varenie. Je to vynikajúci nápoj, ktorý je vhodný pre pánov aj dámy.“ Prednosťou remeselne pripravovaného piva je rozhodne aj fakt, že je varené srdcom a s vášňou, čoho dôkazom je aj sládok Karol Vavrečka: „Snažíme sa pivo robiť tak, ako má byť. Či chcem alebo nie, to, čo sa tam dole v kotlíku varí, je moje dieťa. A ja sa zaň rozhodne nemienim hanbiť.“ Hoci teda Karol veľmi neobľubuje slová ako „poctivý“, „pôvodná receptúra“ či „lokálne suroviny“ – keďže tie sú v dnešnej dobe tak nadmerne používané, že takmer stratili na význame – rozhodne vďaka dlhoročným skúsenostiam a citeľnej láske k remeslu vie, čo robí. So smútkom sa ale zdôveruje aj s obavami o budúcnosť pivovarníctva: „Aj keď je samotné remeslo na vzostupe, vzdelanie zaostáva. Tu na Slovensku jednoducho chýbajú priemyselné školy, ktoré by vychovávali skutočných odborníkov na varenie piva. Problémom malých pivovarov teda je, že sa do nich ťažko hľadajú noví technológovia.“ 

Mnoho malých pivovarov, jedna spoločná vášeň

Našťastie pre remeselné pivovary, na Slovensku existuje združenie, ktoré sa ich strasťami a útrapami zaoberá. Je ním Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska. Marek Michník priznáva, že dôvodom pre ich vstup do tohto združenia bola práve právna pomoc od skúsenejších kolegov: „Podnikanie na Slovensku nie je vôbec jednoduché a rovnako ako každý začínajúci pivovar, aj my sme sa spočiatku stretávali s veľkými problémami. Či už išlo o marketing alebo administratívne záležitosti pri rozbiehaní podniku, bolo skvelé byť v skupine ľudí, ktorá si tým všetkým už prešla a dokázala nám tak poradiť. Veľmi si vážime prácu, ktorú Asociácia odvádza už od roku 2009, ako aj všetko, čo už dokázala. Rovnako ako fakt, že sme medzi odborníkmi, ktorí sa pivovarníctvu naozaj venujú a majú ho radi.


AZUL Hotel & Restaurant
Nádražná 2204/8, 958 01 Partizánske
Tel.:  +421 38 762 7020
Email: recepcia@azul.sk
Web: www.azul.sk

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?